kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kürtlerin gözüyle Kürt sorunu ve çözümleri...

HABER MERKEZİ
24.12.2008
TESEV'in hazırladığı raporda, tespit ve önerilerin Kürtlere ait olduğu vurgulandı. Sorunun PKK'ya endekslenmemesi, anayasal ve ekonomik reformların yapılması istendi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kürtlerin gözüyle Kürt sorunu ve çözümleri...
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlanan "Kürt Sorununun Çözümüne Dair Bir Yol Haritası: Bölgeden Hükümete Öneriler" başlıklı raporda, Kürt sorununun PKK'ya endekslenmemesi, siyasal, anayasal ve ekonomik reformların bir an önce yapılması istendi. Raporda yer alan değerlendirme, tespit ve önerilerin TESEV'e değil, görüşleri alınan Kürtlere ait olduğu vurgulandı. Raporun amacının sorunun birinci dereceden muhatabı olan Kürtlerin seslerini hükümete ve Türkiye toplumuna duyurmalarına aracılık etmek olduğu da ifade edildi. Rapor, farklı sosyo ekonomik yapılardan gelen Kürtlerin sorunun çözümüne yönelik öncelikleri farklı olsa da, dil hakları, siyasi ve kültürel haklar, koruculuk, mayınlar, pozitif ayrımcılık gibi alanlara ilişkin olarak benzer taleplerde bulunduklarını gösteriyor. Raporla ilgili düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan TESEV Başkanı Can Peker, kökü Cumhuriyet öncesine dayanan ve 30 yıldır devam eden silahlı çatışmaların ülkenin genelinde büyük bir travmaya neden olduğunu, toplumsal barışın zedelendiğini, demokrasiye zarar verdiğini ve hukuk devletinin güçlenmesinin engellediğini belirtti.

DTP BASKI YAPTI
Panelin moderatörlüğünü yapan TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü Etyen Mahçupyan ise, "Bu çalışma sırasında Demokratik Toplum Partisi üzerimizde çok baskı kurmaya çalıştı. Ancak Kürt meselesi bugün herhangi bir siyasi partinin temsil yeteneğinin üstündedir. Yardım konusunda aşırı istekli tavırları için kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi. Panelde ilk sözü olan ve raporun sunumunu yapan TESEV Demokratikleşme Program Yöneticisi Dilek Kurban ise sorunun temelinde devletin Kürt kimliğine, taleplerine ve sorunlarına yönelik inkârcı ve asimilasyoncu tutumun olduğunu söyledi. Bütün bu sorunların sonucunda PKK'nın ortaya çıktığını belirten Kurban, ancak PKK olmasa bile Kürt sorununun devam edeceğini, dolayısıyla Kürt sorunu ile PKK'nın birbirinden ayrılması gerektiğini dile getirdi.

ÇOK KÜLTÜRLÜ TOPLUM
Raporda, hükümetin ve Meclis'teki bazı siyasi partilerin DTP'ye uyguladığı tecrit politikasının gerilime yol açtığını belirten Kurban, DTP'ye karşı kapatılması istemiyle açılan davada AK Parti'ye özel görev düştüğü bildirildi. Kürt sorununun çözümü için sivil ve yeni bir anayasanın olmazsa olmaz olduğunu belirten Kurban, ders kitaplarının da yeniden yazılarak Türkiye'nin çok kültürlü toplumsal yapısına uyarlanması gerektiğini belirtti. Kurban, ilköğretim okullarında her hafta yapılan törenlerde okutulan ve "Türküm, doğruyum, çalışkanım" diye başlayan ant kaldırılmalıdır" dedi. Gazeteci-yazar Cengiz Çandar da "Bugüne kadar PKK'nın dahi ne istediği tam olarak bilinemiyordu. Ama bu rapor artık bir milat oluşturuyor. Kürtlerin ne istediği konusunda elimizde somut bir rapor var" dedi.