kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bürokrasi işin içine girdi 'canbezdiren' kredi oldu

Hazal ATEŞ - EKONOMİ
24.12.2008
Sıfır faizli 'cansuyu' kredisi, küçük firmalar için eziyete dönüştü. Ciddi masraf ile karşılaşan firmalara, borcu yok belgesi için 4-5 ay beklemeleri söylendi..
Hükümet, reel sektörü desteklemek için kredi kanallarını açmaya hazırlanırken, ilk etapta açıklanan "can suyu" kredilerine başvuru eziyete dönüştü. Sıfır faizli kredi almak için müracaat eden küçük firmalar, yüklü kapasite raporu ve banka masrafları ile karşı karşıya kaldı, eziyet bununla da bitmedi. Sigorta ve vergi borcu olmadığına dair belge alımı için müracaat eden firmalar, "dilekçenizi verin, 4-5 ay bekleyin" yanıtı aldı. Firmaların isyanı, sanayi ve ticaret odalarının kapasite ve ekspertiz raporu, fatura tasdikleri gibi hizmetlerden aldığı ücretleri, banka masrafları ve temiz kâğıdı alımında yaşanan sorunları tartışmaya açtı. Hükümet, yeni yılda verilecek sıfır faizli kredilerde benzeri sorunların yaşanmaması için harekete geçti.

2 KAŞE İÇİN 500 YTL
Firmaların, KOSGEB kredilerinden yararlanabilmesi için 280 YTL karşılığında kapasite raporu ve 220 YTL daha ödeyerek TOBB'a onaylatması gerekiyor. Ardından da vergi ve sigorta borcu bulunmadığına dair temiz belgesi alınıyor. Geçmişe dönük temiz kâğıdı almak için de 4-5 ay beklemek gerekiyor. Bununla da kalmıyor. KOSGEB adına kredi veren bankalar, sigorta, istihbarat masrafı gibi kalemlerin yer aldığı "dosya ücreti" adı altında kesinti yapıyor.