kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Tam aynı olmasa da 6-7 Eylül'e benziyor

20.12.2008
-Olaylara tepkiniz yaşananları 6-7 Eylül veya Kristallnacht'le (Almanya'da Musevilere karşı yaşanan yağmalama gecesi) karşılaştıracak denli yoğun mu?
-Gördüklerim bana 6-7 Eylül'ü hatırlattı. Ama olaylar aynı değil. Büyük farklar var. Son fotoğraf, olaylardan geriye kalan manzara ama aynı.
Soyguncuların yaptığı hırsızlıklar da benziyor. Fakat olayların nedenleri farklı. Katılanların niteliği farklı. 6- 7 Eylül siyasiydi, arkasında bir örgütlenme, plan vardı.
Yunanistan'da ise plan yok. Her türlü antidemokratik baskıcı uygulamalar bir yerde benzer. Bütün dünyada, Almanya'da da, Yunanistan'da da, Türkiye'de de çirkin.

-Solcuların olaya tepkisine ne diyorsunuz?
-Ben sol bir geçmişten geliyorum, az çok bilirim bu işleri. Plansız programsız, baş olmadan yapılan hareketler, sol literatürde anarşi sayılır. Bu yüzden Yunan Komünist Partisi de dikkat ederseniz yıkma yakma olaylarında mesafeli. Bu yaşananlar sola yakışmıyor. Avrupa solu duyduğum kadarıyla belki PASOK'a olan saygılarından pek olaya karışmadı.
Yaşananların histerik bir yanı da var ve hızla Yunanistan sınırlarını aşabilir, başka öğrenci olayları başka yerlerde de başlayabilir...

-19. yüzyıldaki makine kırıcılarla bu ayaklananlar arasında bağlantı var mı?
-Bu tür yorumları ben de okudum. Makine kırıcılarının tepkisi bir siyasi harekete dönüştü, bu yaşananlar dönüşür mü, bilmiyorum. Siyasi bir harekete dönüşürse ben de görüş değiştiririm belki. Bu gençler daha iyi bir hayat istiyor.
Brezilya'dan Çin'e bütün ülkelerdeki herkes bunu ister. Ben de istiyorum.
Ama istemek başka bunun somut siyasi bir plana dönüşmesi başkadır.