kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Moda yazarı Melis Alphan, Kürke Hayır Platformu'na sonuna kadar destek veriyor.

Kürksüz de moda olur

NESLİHAN TUNÇ
19.12.2008
- Siz bir moda yazarısınız. Aynı zamanda da bir kürk karşıtı...
Kürkten bir türlü vazgeçmeyen moda dünyasının bu kadar içinde olup da kürk karşıtı olmaya nasıl cesaret ediyorsunuz?
- Ben bunu cesaret olarak görmüyorum. Moda dünyasının içindeki birinin kürk karşıtı olması cesaret gerektiren bir şey değil bence. Kaldı ki ben kendimi çok fazla, moda dünyasının içinde olan biri olarak görmüyorum. Tersine, moda dünyasının dışındayım; o dünyayı dışarıdan bir göz olarak değerlendiriyorum. Bu yolla da tavrımı koruyabiliyorum. Kürk konusuna gelirsek... Modanın kürke ihtiyacı yok. Kürk olmadan da giysiler, aksesuarlar, tasarımlar, yaratıcılık olur. Kürk pastanın süsü sadece. Ki ille de kürk efektinden yararlanmak istiyorlarsa, bugün artık teknoloji, aslının neredeyse aynısı görünümünde sahte kürk yaratmaya imkân tanıyor. Örneğin, geçenlerde A.R.O.G'un kostüm tasarımcısıyla yaptığım röportajda öğrendiğime göre, filmde kullanılan kürklerin hiçbiri gerçek değil. Halbuki ne kadar gerçek duruyordu.

- Dünya markalarının kürk karşıtı protestolara yaklaşımı nasıl sizce? Bunca çaba işe yarıyor mu?
- Kürk karşıtı birçok marka olduğu gibi, her geçen gün yeni bir marka da artık kürk veya kürklü ürün satmayacağını açıklıyor. Abercrombie & Fitch, American Apparel, Betsey Johnson, Billabong, Calvin Klein, Edun, Esprit, Foot Locker, Gant, Banana Republic, The Gap, J. Crew, Katherine Hamnett, Karen Walker, Kenneth Cole, Levi's, Dockers, Mango, Nicole Miller, Paul Frank, Ralph Lauren, Stella McCartney, Steve Madden, The North Face, Timberland, Todd Oldham, Tommy Hilfiger, Topshop, Zara bunlar arasında. Tabii ki bunca çaba işe yarıyor. Sektörün tamamının kürkten kolay kolay vazgeçeceğini düşünmüyorum. Özellikle de lüks markaların. Hele de şimdi kürk ve deri ürünlerinin en büyük pazarlarından olan Rusların bu markaların iyi müşterileri olduğu düşünüldüğünde... Ama yine de bu konuda örgütlenen, kürk karşıtlığını destekleyen markaların iyi örnekler oluşturduğunu düşünüyorum.

- Kürke Hayır Platformu'nun 'Vitrinler Kansız Olsun' ve "2008'in Kan Kokan Ünlüleri' başlıklı kampanyalarını nasıl buluyorsunuz? Bir gün gerçekten bütün vitrinler tamamen kansız olabilir mi?
- Bu kampanyaları sonuna kadar destekliyorum. Ve basından insanların desteklemesi gerektiğini de düşünüyorum. Yoksa zaten sivil toplum hareketlerinin bu derece zayıf olduğu bir ülkede, kürk karşıtları da 'mahallenin delisi' algısından öteye geçemiyor. Bir gün vitrinlerin tamamen kansız olabileceğini de düşünüyorum. Ama önce insanların kürkten vazgeçmesi gerekiyor. Ama insan haklarının yerlerde süründüğü bir ülkede, hayvan haklarından bahsetmenin de kuyuya taş atmak olduğunun farkındayım. Bu konuda bir değişim olacaksa tabii ki gerçekçi olarak bu değişimin önce Batı'da gerçekleşip ancak ondan sonra Türkiye'ye gelebileceğini düşünüyorum.

- Yazınızda yurtdışında mankenlerin kürk giymemek için birleştiğini söylemişsiniz. Türkiye'deki mankenlerin de böyle bir birliktelik göstermelerini bekleyebilir miyiz?
- Bekleyebiliriz tabii, neden olmasın. Onlardan roket mühendisi olmalarını beklemiyoruz, sadece ölü hayvanların cesetlerini üzerlerinde taşımama tavrı almalarını bekliyoruz. Atla deve değil yani. Tek bir hareketin kürk üretimini veya kürk giyilmesini engelleyeceğini düşünmüyorum tabii ama mutlaka katkısı olur; her tarafta bilinçlenme olsa bakış değişir. Herkes kendi kapısının önünü temizlese misali...

- Kürke karşı bu kadar duyarlı olduğunuza göre genel anlamda hayvan hakları konusunda da bir hassasiyetiniz var mı?
- Tabii, hayvan hakları konusunda da hassasiyetim var. Ama bunun özel bir sebebi yok. Sıradan bir insanın nasıl hissetmesi gerekiyorsa ben de öyle hissediyorum. Hissetmeyenlerde bir anormallik var bence.
Haberin fotoğrafları