kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Film gibi El Kaide operasyonu-VİDEO

CİHAN
Giriş Saati : 19.12.2008 15:28
Güncelleme : 19.12.2008 23:14
Yeni Haber
İstanbul polisinin İzmir ve Manisa Emniyet Müdürlüğü'yle ortak gerçekleştirdiği El Kaide terör örgütü operasyonu ile ilgili açıklama yapan Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, yakalanan zanlıların 12 eyleminin aydınlatıldığını belirtti. Helikopter kullanılan ve yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ürünü olan operasyonda zanlıların termal kameralar bile kullanılarak her adımlarının takip edildiği ortaya çıktı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde açıklama yapan Cerrah, İstanbul'da Bağcılar, Küçükçekmece, Maltepe, Ümraniye, Tuzla, Pendik ve Sultanbeyli'de 23, İzmir'de 12 ve Manisa'da 3 kişinin örgüt bağlantılı olarak yakalandığını söyledi. Örgüt üyelerinin 12 ayrı eyleminin aydınlatıldığını anlatan Cerrah, Maltepe'deki kuyumcu soygunu, 4 adet sigara dağıtım aracının gasp edilmesi, bir şahsın öldürülmesi gibi olayların operasyonla aydınlatıldığını dile getirdi.

Operasyonun detaylarına ilişkin basın açıklamasında örgüt üyelerinin katıldığı eylemler sıralandı. Buna göre 21 Mart tarihinde Pendik'te, 26 Nisan'da Ümraniye'de 6 Ağustos'ta Sultanbeyli'de ve 6 Eylül 2008 tarihinde Küçükçekmece'de sigara dağıtım araçlarının gasp edilmesi olaylarını gerçekleştirdikleri açıklandı. 3 Nisan 2008 tarihinde Pendik'te bir kişinin öldürülmesi eylemi, 23 Nisan 2008 tarihinde Maltepe'de bir kıraathane sahibinin silahla tehdit edilerek para istenmesi olayı ve ardından düzenlenen operasyonda bir polisin yaralanması eylemleri olarak belirtildi. Açıklamada ayrıca Bahçelievler, Sultanbeyli ve Ümraniye'de 4 otomobilin çalınması, 21 Temmuz 2008 tarihinde Maltepe'de bir kuyumcunun uzun namlulu silahlarla soyulması eylemlerinin aydınlatıldığı dile getirildi.


Yaklaşık bir yıldan bu yana takip edilen zanlılara Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı operasyon, çekilen polis kamerası görüntüleriyle ön plana çıktı. Operasyonun her anını kameralarla kayıt altına alan polis, özel tim ekiplerinin operasyon anını ve helikopterli gece takiplerini özel kameralarla kayıt altına aldı. Operasyon bölgelerinde helikopterin havadan çektiği görüntüler yanında polisin baskın anında çekilen termal kamera görüntüleri filmleri aratmadı. 17 Aralık 2008 tarihinde sabaha karşı 04:00 sıralarında başlayan baskınlarda ekiplerin zanlıların evlerine girişleri, yaptıkları aramalar, silahların bulunması bütün ayrıntılarıyla görüntülendi.

Yapılan basın açıklamasında dikkat çeken ayrıntılardan biri de zanlıların Sultanbeyli'de eğitim merkezi olarak kullandıkları yerin belirlenmesi oldu. Merkezde küçük çocuklara, yapılan eylemlerin anlatıldığı ve dini ders verildiği de belirlendi. Eğitim merkezinde eğitim alan çocuklar için zanlıların karneler düzenledikleri ve bu karnelerde verilen derslerle ilgili notlamalar yapıldığı ortaya çıktı.

GÜVENLİK KAMERALARI KUYUMCU BASKININI GÖRÜNTÜLEDİ

Operasyon sonucunda aydınlatılan eylemlerden biri olan kuyumcu baskını ile ilgili güvenlik kamera görüntüleri yaşanan olayı bütün ayrıntılarıyla ortaya koydu. Çarşaflı kadın kılığındaki zanlıların kuyumcuya girişleri ve baskın anını gösteren görüntülerde kaleşnikof tüfeklerle iş yerine gelen ve rastgele ateş eden zanlılar görülüyor. Soygunun ardından kuyumcudan çıkan zanlılara iş yeri sahibinin ateş açması ve zanlıların kullandıkları araçla olay yerinden ayrılması da saniye saniye görülüyor.

KONSOLOSLUKLARA SALDIRACAKLARI YÖNÜNDEKİ HABERLER DOĞRU DEĞİL

Polisin bu tip eylemleri yapacak kişilere müsaade etmeyeceğini anlatan Cerrah, polisinin güçlü olduğunu anlattı. Türk polisinin istihbaratının güçlü olduğunu kaydeden Cerrah, "Türk polisi bu tip eylemleri engellemek için çalışmalarını tek başına yapacak güce sahiptir. Eylem yapmadan engellenmeye devam edilecektir" dedi. Basın mensuplarının operasyon detaylarına ilişkin sorularını da cevaplayan Cerrah, zanlıların gerçekleştirdiği eylemlere ilişkin bilgilerin yazılı olarak açıklandığını söyledi. Eylemlerin hangileri olduğunun yazılı açıklamada ve Operasyon CD'sinde açık ve net olarak yer aldığını belirten Cerrah, eylem hazırlığı yapılan yerlere ilişkin soruya, "Şuydu buydu gibi yalan haber de vermenizi istemiyorum. Yanlıştır. Hedefleri şu konsolosluktu bu konsolosluktu demeye gerek yok. O da çok yanlış olur. Eğer o tipte bir şey olsaydı biz gereğini yaparız" değerlendirmesinde bulundu.