kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hüseyin Erkan

Erkan'ın 'Şehir Endeksi Projesi' de kriz kurbanı

15.12.2008
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, her ilde en az beş şirketin katılacağı 'Şehir Endekslerinin' küresel kriz nedeniyle gecikeceğini açıkladı..
Küresel ekonomi ve Türkiye konferansı sonrasında Reuters'a konuşan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Şu anda deneme aşamasında 3-4 şehir endeksi bulunuyor, ancak henüz onların anonsunu yapmadık" dedi ve kriz sürecinde bu programın biraz gecikeceği bilgisini verdi. Başkan Erkan, piyasalarda halka arzlara yönelik bir talebin olmadığına dikkat çekerek, programın canlanması için halka arz çalışmalarının tekrar başlamasını beklediklerini ifade etti.

'GÜVENİLİR VE LİKİTİZ'
İMKB Başkanı Erkan, kısa bir süre içinde hazır hale gelecek olan endeksleri devreye sokmaya başlayacaklarını ancak bunun yıl sonuna yetişmeyeceğini kaydetti. İMKB'nin Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) ile yürüttüğü, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sermaye piyasası olanaklarından yararlanmasını amaçlayan projenin ise 2009'un ilk çeyreğinden itibaren devreye sokmayı düşündüklerini belirtti. Hüseyin Erkan, 2001 krizinde borsada, yüzde 61'den yüzde 36'ya düşen yabancı payının, bugün yaşanan küresel krizde yüzde 71'den yüzde 67 seviyelerine gerilediğini belirterek, "İMKB'nin, gelişmekte olan ülke piyasalarıyla karşılaştırıldığında, daha istikrarlı, likit ve güvenilir bir görüntü çiziyor" diye konuştu. Küresel krizle birlikte tüm borsalarda hisse senetleri fiyatlarında sert iniş ve çıkışlar yaşandığına dikkat çeken Erkan, "Rusya gibi bazı ülkeler borsalarını durdurma kararı almışlar, İMKB ise işlemlerine devam ederek, piyasa dinamiklerinin gerçek belirleyici olması yönündeki kararlılığını göstermiş ve fiyat oluşumunu etkin ve şeffaf bir şekilde sağlamıştır" dedi. Erkan, kriz döneminde Ulusal 100 endeksin gelişmiş ülkeler ortalamasından daha düşük, gelişmekte olan ülkeler ortalamasından ise daha yüksek performans gösterdiğine işaret ederek, "Gelişmekte olan ülkelerde işlem hacmi yüzde 21 düşerken, İMKB'de sadece yüzde 9 düşmüştür" diye konuştu.