kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Küçülme Türkiye'yi teğet geçti

15.12.2008
Sanayi, inşaat, perakende küçülüp vatandaş ve şirketler harcamayınca büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 0.5'e indi. Milli gelir 786 milyar dolara ulaşmasına karşın son çeyrekte ciddi daralma bekleniyor..
Küçülme Türkiye'yi teğet geçti. Türkiye ekonomisi 27 çeyrektir sürdürdüğü soluksuz büyüme maratonunda hız keserek, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.5 büyüdü. Kriz nedeniyle özel sektör yatırımlarını durdururken, kamu harcamalarını artırarak ekonomiyi kurtardı. Birçok ekonomistin beklentisinin aksine büyümeye devam eden Türkiye ekonomisi, 952 milyar YTL'lik büyüklüğe ulaştı. Dokuz aylık büyüme yüzde 3 olurken, dördüncü çeyrekte ekonominin küçülmeye başlayacağı tahmin ediliyor.

EN KÖTÜ BÜYÜME
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde, 2002 yılından bu yana en kötü büyüme performansını göstererek yüzde 0.5 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dokuz aylık büyüme rakamı yüzde 3 olarak belirlendi. İkinci çeyrekte yüzde 1.9 olarak açıklanan GSYH büyüme hızı da yüzde 2.3 olarak revize edildi. Gayri Safi Milli Hasıla 952 milyar YTL büyüklüğe ulaşırken, Türkiye'nin trilyonluk ekonomi olmasına yaklaşık 48 milyar YTL kaldı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇABUK PES ETTİ
Üçüncü çeyrekte en büyük daralma inşaat sektöründe oldu. Konuya ilişkin Fortis Bank'ın yayımladığı bir raporda, "İnşaat sektörünün daralması, beklenen bir gelişme olmakla birlikte, daha üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 4.3 gerilemesi beklediğimizden biraz erken ve büyük boyutta gerçekleşmiştir" denildi. İnşaat sektörünü yüzde 3.2 ile sağlık işleri ve sosyal hizmetler, yüzde 2.3 ile oteller ve lokantalar, yüzde 1.8 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 1.2 ile eğitim izledi. Ekim ayında yüzde 8.5 daralan sanayi üretiminin imalat sanayi büyümesine etkisi sınırlı kaldı. İmalat sanayi 1.1'lik küçüldü. Dokuz aylık dönemde en yüksek büyüme, yüzde 8.4 ile mali aracı kuruluşların faaliyetlerinde görüldü.