kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sendikalaşmanın önündeki engeller için Meclis araştırması

Giriş Saati : 16.12.2008 11:38
Güncelleme : 16.12.2008 23:23
Yeni Haber
CHP, sendikalaşma ve sendikalara üye olmanın engellenme nedenlerini ve bu engellerin kaldırılması için belirlenecek önlemlerin tespiti amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve bir grup CHP milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan önergede, Türkiye'de yaşanan siyasal ve ekonomik gelişmelerin çalışan kesimin karşısına büyük engeller çıkardığına dikkat çekildi.

Bir çok çalışanın işine kaybetme korkusu ile sendikalara üye olamadığının vurgulandığı önergede, sendika üyesi çalışanların işten çıkarıldığı ya da baskı altına alındığı ifade edildi. Yasalarla tanınmış bir hak olan örgütlenmenin işverenler açısından bir tehdit olarak algılandığının belirtildiği önergede şunlar kaydedildi:

"Yasalarla tanınmış hakların, yaratılan fiili durumlarla ortadan kaldırılması kabul edilebilir bir durum değildir. Tuzla Tersanelerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak çalışan Bim-Taş'ta, Yör-San'da, THY'de çağrı merkezinde çalışanlar sendikaya üye oldukları için işten çıkarılmıştır. İşsizliğin her geçen gün artması, taşeronlaşmanın olabildiğine çoğalması da sendikalı olmanın önündeki engellerdendir. Bu engellerin nedeni ise ülkemizde yürütülen mevcut politikaların yanlışlığıdır. Çalışan kesimin sendikalı olmasının önündeki engellerin kaldırılması bir yana, her geçen gün yeni engeller yaratılmakta ya da yasa dışı uygulamalara göz yumulmaktadır. Sendikalaşma ve örgütlenme haklarının çalışanın elinden, sosyal güvenlik koşullarının sağlanmaması nedeniyle alınması, hükümetin çalışanların sorumluluğunu üstlenmemesi, maliyeti düşürmek adına taşeronlaşmayı bir rant alanı olarak görmesinin ve devlet kurumlarında dahi taşeronlaşmayı teşvik etmesinin sonucudur."

Önergede, yasalarla ve uluslar arası sözleşmelerle güvence altına alından sendikalaşma ve sendikalara üye olmanın yaratılan fiili engellerle ortadan kaldırılmasının nedenlerinin ve bu engellerin kaldırılması için belirlenecek önlemlerin tespiti amacıyla Meclis araştırması açılması istendi.

ANKA