kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

KOBİ'lere yeni 'cansuyu kredisi'

Giriş Saati : 16.12.2008 12:54
Güncelleme : 16.12.2008 23:23
Yeni Haber
KOBİ'ler ve imalatçı esnaf-sanatkârlara yönelik Sıfır Faizli İkinci Cansuyu Kredi Desteği için başvurular 17 Aralık Çarşamba günü mesai saati başlangıcı itibariyle alınmaya başlıyor. Başvurular 19 Aralık Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Sıfır Faizli İkinci Cansuyu Kredi Desteği ile KOBİ'ler ve İmalatçı Esnaf-Sanatkarlar için 2008'in son iki ayında toplam 700 milyon YTL'lik kredi hacmi yaratılacağını söyledi.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, yaşanan küresel kriz ortamında, KOBİ'lerin ve imalatçı esnaf sanatkarın yaşadığı finans ihtiyacının karşılanmasına dönük olarak, KOSGEB imkanlarıyla 26 Kasım'da350 milyon YTL kredi hacimli Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Cansuyu Kredisi Desteği programı başlattıklarını anımsattı.

150 MİLYON YTL'LİK YENİ KREDİ HACMİ

Bu programa 10 bin 999 işletmenin başvuruda bulunduğunu ve 551 milyon YTL'lik kredi talep ettiğini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:

"KOSGEB'in 2008 yılı bütçe imkanları çerçevesinde, diğer programlardan kalan bakiyeler ve diğer kalemlerden sağlanan tasarrufla, kredi şartlarına uyan asil ve yedek listenin tamamına kredi kullandırma imkanını sağladık. Gelen yoğun talep üzerine, KOSGEB'in bütçe olanakları ve Başbakanımızın KOBİ'lere ve esnaf-sanatkarımıza verdiği önem doğrultusunda Maliye Bakanlığımızın sağladığı destekle, aynı program çerçevesinde Sıfır Faizli İkinci Cansuyu Kredi Desteğini başlattık. Başvurularını 17 Aralık 2008 Çarşamba günü almaya başlayacağımız Sıfır Faizli İstihdam Endeksli İkinci Cansuyu Kredi Desteği ile 150 milyon YTL'lik yeni kredi hacmi oluşturulacak."

KREDİ BAŞVURU SIRASINA GÖRE VERİLECEK

İkinci Cansuyu Kredi Desteği Programına başvuruların 19 Aralık Cuma günü mesai saati bitiminde sona ereceğini kaydeden Çağlayan, "Kredi başvuru sırasına göre kullandırılacağından, 150 milyon YTL'lik kredi hacmi çerçevesinde asil liste oluşturulacak, bu limiti aşan başvurular, belirtilen günlerde yapılsa bile yedek listeye alınacaktır. Asil listeden kredi kullanımı onaylanmayan işletmeler yerine yedek listeden sıraya göre işletmeye çağrı yapılacaktır" dedi.

100 BİN YTL'YE KADAR KREDİ

Sıfır Faizli 150 milyon YTL'lik İkinci Cansuyu Kredisi Desteği kapsamında, 1 ile 9 arasında çalışanı olan KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın 25 bin YTL'ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarlarımız ise yine uygulanan pozitif ayrımcılıkla 30 bin YTL'ye kadar kredi alabileceğini kaydeden Çağlayan, "9'dan fazla çalışanı olan KOBİ'ler ise 25 bin YTL'lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabilecekler. Programın üst limiti yine 100 bin YTL olacaktır" dedi.

GERİ ÖDEME 1 YILDA

Kredi faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını, kredi kullananların faiz ödemeyeceğine dikkat çeken Çağlayan, "Bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ'lerimiz, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz kalanı aylık eşit taksitler halinde üzere toplam 12 ayda ödeyecektir. Yani kredinin vadesi bir yıldır" bilgisini verdi.

KOBİ'ler ve imalatçı-esnaf sanatkarın başvurularını Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Fortisbank, Vakıfbank ve Şekerbank'a yapabileceklerini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı KOBİ'lerle İmalatçı Esnaf ve Sanatkârlar başvurularını direkt olarak bu bankalara yapacaklar. KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olmayanların ise önce KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvurarak KOBİ Beyannamesi ve Yararlanıcı Durum Tespit Formu doldurmaları gerekiyor. Yapılan başvurular KOSGEB ve Bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir.

Daha önce KOSGEB programlarından kredi kullanan ve ödemeleri devam eden işletmeler bu programdan yararlanamayacaklardır. Program kredisinin yüzde 20'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 20'si Diğer Kalkınmada Öncelikli Yörelerde ve yüzde 60'ı da Normal Yöre ve Gelişmiş Yörelerde bulunan esnaf ve sanatkârlar ile KOBİ'lere kullandırılacaktır."

2009'DA YENİ FAİZSİZ KREDİ PROGRAMI BAŞLATILACAK

Teminat sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarların, KOBİ'lerin sistem üzerinden Kredi Garanti Fonu'ndan destek alabileceklerini kaydeden Çağlayan, şunları ifade etti:

"Bu destek paketleri tamamen 2008 bütçesi kaynaklarıyla gerçekleştirilmektedir. Önümüzdeki dönemde de, 2009 bütçesi imkânlarıyla, KOBİ'lerimizle imalatçı esnaf ve sanatkarlarımızın finansman sorunlarının çözümüne yönelik yeni sıfır faizli kredi faiz destek programlarını hayata geçirmeye devam edeceğiz. KOBİ'lerimizi, imalatçı esnaf ve sanatkarlarımızı biran önce bu krediden yararlanmak için başvuru yapmaya çağırıyorum davet ediyorum"

ANKA