kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bahçeli: Bütçe hazırlanırken kriz dikkate alınmamış

CİHAN
Giriş Saati : 16.12.2008 18:01
Güncelleme : 16.12.2008 20:10
Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2009 yılı bütçesinin, hükümet tarafından tutarlılığı olmayan tahminlerin, doğruluğu tartışmalı verilerle hazırlandığını, ciddiyetsiz bir siyasi duruşu resmettiğini savundu.

Bahçeli, TBMM'de 2009 yılı mali büçtesi ile ilgili partisinin görüşlerini açıkladı. Bahçeli, Türkiye ekonomisinin yıllardır yaşadığı yapısal sorunlar ile küresel krizin etkisini birlikte yaşadığını söyledi. Bahçeli, hükümetin 2009 yılı bütçesinin yaşanan krizin dikkate alınmadan hazırlandığını ve program hedeflerinin şimdiden revize edilmeye başlandığını ifade etti. Bahçeli, ihracattaki gerileme, sanayi üretiminde azalmanın büyümeye olumsuz yansıyacağını, iç dış talepteki daralmaların görülmezden gelindiğini söyledi.

Bahçeli, önümüzdeki yılın daha da kötü geçeceğini, hükümetin program hedeflerinin şimdiden revize edileceğini savundu. Cari açık miktarının da gerçekçi olmadığını ileri süren Bahçeli, bütçenin hiç bir yerinde ağırlaşan ekonomik krizle ilgili düzenleme yapılmadığını ifade etti. Bahçeli, bütçenin hazırlanma ve görüşülme süreçlerinin sıradanlaştığı, bütçeye yön veren ekonomik ve siyasi gelişmelerin gerçekçi tahlilinin yapılmadığının görüldüğünü belirterek, "Bu çerçevede 2009 yılı bütçesinde de, hükümet tarafından tutarlılığı olmayan tahminlerin, doğruluğu tartışmalı verilerin hazırlık aşamasında dikkate alınması, ciddiyetsiz bir siyasi duruşu resmetmektedir." dedi.

Bahçeli, küresel ekonomide yaşanan büyük sarsıntının da doğru okunmadığını, alınması gereken tedbirlerle ilgili zamanlama hatası yapıldığını belirterek, "Küresel finans sisteminde 2007 yılının ikinci yarısından itibaren yayılan ekonomik kriz, bulunduğumuz yıl içinde etki ve kapsamını genişletirken, bugün bu yüce çatı altında bulunan sorumluluk sahipleri, bize bir şey olmaz kolaycılığıyla sorunları geçiştirmeyi yeğlemiştir." diye konuştu. Bahçeli, bütçenin hiçbir kaleminde, küresel krizin giderek ağırlaşan etkileri ve ekonomik destek tedbirlerinin maliyeti yansıtılmadığını savunarak, şunları söyledi: "Hükümetin İMF ile anlaşma yapması halinde bütçe büyüklüklerinin önemli bir bölümünün değişme ihtimali söz konusudur. 2009 yılı Bütçe Kanun Tasarısında; bir önceki yıla göre yüzde 15,5'lik gelir artışı hedeflenmiştir. 2009 yılının her bakımdan zor geçeceği şimdiden belli olmuşken ve önümüzde çok zor bir yıl dururken; bu gelir artışının tutarlı olmadığı açıktır. 2009 yılında ithalatta bir gerileme beklenmesine rağmen, vergi gelirleri arasında en yüksek artışın yüzde 22,47 ile ithalden alınan KDV'den beklenmesi tam anlamıyla çarpıklığın bir göstergesi olmuştur. Bütçede gelir artışı beklenen diğer kalemler, yüzde 13,77 ile Özel Tüketim Vergisi ve yüzde 12,95 ile KDV'dir."

Bahçeli, yaşanan krize karşı tedbirler alınması gerektiğini belirterek, "Öncelikli alınacak önlemlerin, Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikasıyla değil, doğrudan maliye politikası ve bütçede belirlenen hedefler doğrultusunda hayata geçirilmesi gerekmektedir." dedi. Bahçeli, 2009 program ve bütçesinde, ekonominin üretim kapasitesini artıracak bir gelir ve gider dengesinin kurulamadığının açıklık kazandığını, krizin reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin bütçenin hiçbir parametresinde görülmediğini, üreten kesimin sorunlarının çözümüne yönelik bir hedefin gözetilmediğinin anlaşıldığını iddia etti. Bahçeli, konuşmasına şöyle devam etti: "Krizin bütün boyutlarıyla görüldüğü bir zamanda hazırlanan ve bir yılı kapsayan bütçenin, sanki hiçbir şey olmamış gibi planlanması hükümetin çaresizliğinin, iş bilmezliğinin ve rotasını kaybettiğinin bir belirtisi olarak görülmelidir. Bizim öncelikli kaygımız, vatandaşlarımızın mahkûm olduğu ekonomik problemlere yenilerinin eklenmemesi, gafletten başını kaldıramayan hükümetin faturayı aziz millet fertlerine ödetmemesidir. Uyarı ve itirazlarımızın ana gayesi elbette budur."