kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bürokrasi 'tuş' oluyor

İHA
Giriş Saati : 16.12.2008 13:06
Güncelleme : 16.12.2008 20:10
Yeni Haber
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bürokrasinin 'tuş' olmaya hazır olduğunu belirterek, e-devlet kapısı olan www.türkiye.gov.tr'nin, 18 Aralık'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenecek törenle açılacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, e-Devlet Kapısı Projesi'nde gelinen son aşama ve hizmete açılışı hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Bilgi Toplumuna Dönüşüm'ün bir zihniyet dönüşümü olduğunu belirten Yıldırım, bu noktadan hareketle çalışmalara başladıklarını ve önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi. Son 5 yılda bilgisayar okur-yazarlığında önemli gelişmeler yaşandığını, ülke nüfusunun yüzde 37'sinin internet kullanıcısı haline geldiğine işaret eden Bakan Yıldırım, bu rakamlara ulaşmada okullarda kurulan bilgi ve teknoloji sınıfları ile gençlere verilen önemin yattığını kaydetti. "Bilgi toplumuna gidişimizde en büyük kaynağımız gençlerimizdir" diyen Yıldırım, bunun için gençlere büyük önem verdiklerini ifade etti. AB'de internet kullanım oranının yüzde 60 olduğunu, Türkiye'nin yola geç çıkmasına rağmen Afrika ülkeleri seviyesinden kurtularak AB seviyesinin ortalarına ulaştığını dile getiren Yıldırım, "Bu da bizim için yeterli değil. Hedefimiz 2013'te tüm toplumu bilgi toplumu seviyesine eriştirmektir" diye konuştu.

"BU KAPI 'GİT-GEL' KAPISI DEĞİL"

Bakan Yıldırım, kamu hizmetlerinde elektronik döneme ilişkin olarak toplumda tek tuşla hizmet alınabileceği gerçeğinin oturması ve bu kapsamda yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini vurguladı. Projenin bir süreç olduğunu ve sürekli yenilenebileceğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: "Proje, 18 Aralık'ta Başbakanımız Sayın Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenecek törenle hizmete girecek. İlk olarak 22 kalemde hizmete başlayacak ama önümüzdeki süreçte yüzlerce kalem eklenecek. Toplam 8 binin üzerinde gov.tr uzantılı site var. Vatandaş ne-nerede diye aramayacak. Tek kapıdan girecek. Bu kapı 'git-gel' kapısı değil. Bu kapı, sizin kapınıza geliyor. Bu kapı, pazartesi-perşembe günü gel denilip, terslenen bir kapı değil."

e-Devlet Kapısı Projesi'nin alışkanlıkları kökünden değiştiren bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "e-devlet'i kullanan vatandaş artık bürokrasiyle cebelleşmeden kurtulacak. Bürokrasi 'tuş' olacak. Bu vatandaşın devlet görevlileriyle güreş tutacağı anlamına gelmiyor tabi" ifadesini kullandı. "PROJEYLE ŞEFFAFLIK SAĞLANACAK" Gazetecilerin sorusu üzerine, projeye 19 milyon euro yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Yıldırım, ilk etapta 100-150 bin aktif kullanıcının, 2009 sonunda ise 1 milyon aktif kullanıcının hedeflendiğini belirtti. Yıldırım, saniyede 150 bin kişinin aynı anda işlem yapabileceğini vurguladı.

Bakan Yıldırım, bir gazetecinin 'Bu projeyle bürokraside imtiyaz kalkacak mı?' sorusu üzerine, "e-Devlet Kapısı'nı kullanma şeffaflığı da beraberinde getiriyor. İmtiyaz, adam kayırma olmadığı gibi tam bir şeffaflık sağlanıyor. Bu iş birden bire olacak bir şey değil. Vatandaşın bu konuda ısrarı sürecek, böylece kamu kurum ve kuruluşlarını bu kapıdan hizmet vermeye zorlayacak. Herkes buraya bir şeyler koyacak. Kamu kurumlarının performans ölçümü de e-devlet kapısından ölçülebilir hale gelecek."

PROJEYE EN ÜST SEVİYEDE GÜVENLİK

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay da, projenin geçmişi ve gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Dalbay, e-Devlet Kapısı'nın, tek kimlik doğrulama işlemiyle www.türkiye.gov.tr üzerinden, güvenli olarak e-devlet hizmetlerinin alınabileceği bir yapı olduğunu söyledi. Projenin güvenliğine ilişkin bir soru üzerine Dalbay, donanım ve yazılım bakımından güvenlik tedbirleri bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de en üst seviyede güvenlik sistemine sahibiz. Ayrıca veri aktarımında da kriptolu cihazlar kullanılacak" karşılığını verdi.