kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki başlık geneleği bozulmadı

Giriş Saati : 16.12.2008 11:37
Güncelleme : 16.12.2008 20:10
Yeni Haber
Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde her dönemde sadece iki başlığın açılması "geleneği" Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı sırasında da bozulmadı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın katılımıyla Cuma günü Brüksel'de gerçekleşecek olan Türkiye-AB Hükümetlerarası Konferansı'nda "Sermayenin Dolaşımı" ile "Bilgi Toplumu ve Medya" başlıklarında müzakereler resmen başlatılacak. Buna karşın, Fransa'nın, önemsediği, "Enerji" başlığının açılmasına yönelik girişimlerinin sonuçsuz kaldığı, Rum Kesimi ve başka üye ülkelerin oluşturduğu engelin aşılamadığı bildirildi.

Son yıllarda "gelenek" haline gelen, her dönem başkanlığında sadece iki faslın açılması, Fransız Başkanlığı döneminde de geçerli oldu. Fransa'nın iki yerine üç başlıkta müzakerelerin başlatılması amacıyla çaba gösterdiği ancak bu çalışmaların sonuçsuz kaldığı ifade ediliyor.

Türkiye ile enerji alanındaki işbirliğine önem veren Fransa'nın 19 Aralık'ta "Enerji" başlığının da açılması için yaptığı çabalar, Doğu Akdeniz'deki ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölge"de petrol aramalarına Türkiye'nin karşı çıkmasına kızan Kıbrıs Rum Kesimi'nin engeli ile karşılaştı. Ancak, başka üye ülkelerin de iki başlık "geleneği"nin bozulmamasından yana tutum aldığı belirtiliyor.

Rum engelini doğrulayan AB kaynakları ise, "Fransa, mümkün olan çok sayıda faslın açılması için ellinden geleni yaptı. Enerji başlığının açılmasını istedi. Ancak bazı ülkeler buna karşı çıktı. Enerji başlığı konusunda konsensüs sağlanmadı" şeklinde konuştular.

JOUYET'İN HALEFİNİN KATILMASI BEKLENTİSİ

Bu arada, Cuma günü Brüksel'de düzenlenecek Hükümetlerarası Konferans'a, geçtiğimiz günlerde Fransa'da AB'den Sorumlu Devlet Bakanı sosyalist Jean Pierre Jouyet'in yerine getirilen, iktidardaki UMP milletvekili ve eski diplomat Bruno Le Maire'nin katılması beklentisi bulunuyor.

Fransız diplomatik kaynakları ise, toplantıda Fransa'nın bakan düzeyinde temsil edileceğini belirmekle birlikte söz konusu bakanın Le Maire'nin olacağını doğrulamadılar.

Geçtiğimiz dönemde partisinin birçok milletvekilinin aksine Türkiye'nin AB üyeliği için "referandum" düzenlenmesine karşı çıkan Bruno Le Maire, yeni göreve getirilmesinden sonra Fransız radyosunda yayınlanan açıklamalarında "Şimdilik Türkiye'nin AB'ye katılmasından yana olmadığını" belirtirken, bunun nedeni olarak da "Kriterlerin yerine getirilmemiş olmasını" gösterdi. Jean-Pierre Jouyet ise, görev yaptığı sürede Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin aksine Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olduğunu belli etmişti.

(ANKA)