kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye ile Bulgaristan arasında çözülemeyecek problem yok"

Giriş Saati : 16.12.2008 18:30
Güncelleme : 16.12.2008 20:10
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasında çözülemeyecek sorunlar olmadığını, Bulgaristan'daki Türklerle ilgili konularda iki ülke dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında bir komite kurulmasına karar verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, Parvanov ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye ve Bulgaristan'ın bölgede barış, istikrar ve güvenliğe önemli katkılarda bulunduğunu belirten Gül, iki ülkenin iyi komşuluk ilişkilerini NATO bünyesinde müttefiklik, AB içinde ortaklık ilişkileriyle taçlandırdığını söyledi.

Gül, Parvanov ile yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkileri ayrıntılı biçimde gözden geçirdiklerini ve işbirliğini güçlendirme imkanları üzerinde durduklarını ifade etti.

İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel bütün konularda olumlu gelişmeler olduğunu dile getiren Gül, ''Daha önceki yıllarda kurduğumuz hedeflere ulaştığımızı, özellikle ticaretin 5 milyar dolara yaklaştığını görmekten büyük memnuniyet duyduk'' dedi.

İki ülke arasındaki ticarette denge sağlanmasının ve Bulgaristan'ın en çok ihracatı Türkiye'ye yapmasının sevindirici olduğunu anlatan Gül, yatırımlar konusunda da iyi gelişmeler yaşanmasına rağmen hala yapılabilecek çok şey olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

İki ülkenin enerji konularına çok önem verdiğinin altını çizen Gül, Türkiye'nin Bulgaristan üzerinden Rus gazı aldığını, Nabucco projesinin gerçekleşmesi halinde Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa'nın bir çok ülkesine enerji sağlanacağını anımsattı ve Türkiye'nin bu konuları çok önemsediğini tekrarladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan'ın uluslararası platformlarda Türkiye'yi desteklemesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

''KOMŞULARLA İLİŞKİLERİMİZ BİRİNCİ ÖNCELİK''


Türkiye'nin komşularıyla ilişkilere çok önem verdiğini vurgulayan Gül, ''Komşularımızla olan ilişkilerimiz birinci önceliğimizdir. Bulgaristan da önemli komşumuz olduğu için ilişkilerimize birinci derecede önem verdiğimizi anlatma fırsatı buldum'' diye konuştu.

Gül, Türk asıllı Bulgar vatandaşlarının iki ülke dostluğunun gelişmesine katkısı olduğunu ifade etti.

Ziyaretin Türkiye ile Bulgaristan arasında yeni hedefler oluşturacağına inandığını dile getiren Gül, ''Günü geldiğinde bunların hepsini gerçekleştireceğimize inanıyorum. Çünkü böyle bir arzu ve siyasi irade her iki tarafta da mevcuttur'' dedi.

''NABUCCO'YA ÖNEM VERİYORUZ''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, Nabucco projesinde yeni gelişme olup olmadığı ve tamamlanma süresiyle ilgili bir soruyu şöyle
yanıtladı:

''Nabucco'yu da geniş biçimde konuştuk. Bu proje Avrupa'nın gaz ihtiyacını güvenli ve yeterli şekilde karşılamakla ilgilidir. Önemli kısmının Türkiye üzerinden geçmesi planlanmakta. Türkiye bu projeye önem vermektedir. Bu projeyle ilgili en önemli konu, yeteri kadar gaz teminidir. İlk etapta Kafkaslar, Hazar, Orta Asya birlikte düşünülüyor. Bazı sorunlar da var. Türkiye'nin başka yönlerden de gaz temin çalışmaları söz konusu. Irak başta olmak üzere Arap gazı Türkiye sınırına 50 kilometre kadar yaklaştı. İnşaat devam ediyor. Sorunlar çözüldüğü takdirde İran gazı daha çok alınabilir. Gazın güvenli şekilde nakli ve çeşitli kaynaklardan temini meselesi var.''

BULGARİSTAN'DAKİ TÜRKLER

Cumhurbaşkanı Gül, bir Bulgar gazetecinin, göç edenlerin mülk sorunu ile ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

''Bu tip konularla ilgili Türkiye ve Bulgaristan'ın bazı konuları var. Çözülmesini arzu ettiği meseleler var. Bunlarla ilgili şöyle bir karara vardık... Bulgaristan tarafı hangi meselelerin çözülmesini istiyorsa Türk tarafı hangi meselelerin çözülmesini istiyorsa bu konuları toplayıp iki ülke dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında bir komite kuruyoruz. Onlar oturacaklar ve bütün bu meselelerin çözümünü bulacaklar. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki problemler çözülemeyecek problemler değildir. Büyük resim gayet iyidir. Bu da dostluk, işbirliği ve karşılıklı güvendir.''

ÖZÜR DİLEME KAMPANYASI VE KARŞI BİLDİRİ

''Ermenilerden özür dileme'' kampanyası ve emekli büyükelçilerin karşı bildirisini nasıl değerlendirdiği de sorulan Gül, Türkiye'de görüşlerin açıkça ifade edilebildiğini belirtti. Çeşitli gruplar ve kişilerin bir araya gelip fikirlerini açıklayabileceğini ifade eden Gül, tartışma ortamının cereyan ettiğini ve herkesin bunu gördüğünü söyledi.

Gül, ''Bizim devlet olarak tavrımız, tüm komşularımızla ilişkilerimizi en iyi noktaya getirmek, tüm komşularımızla güven, istikrar temin etmek ve bütün bölgede refahın gerçekleşmesini temin etmek. Bunun yolu da buradan geçer'' dedi.

Bu arada ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği deklarasyonu ve küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarına ilişkin mutabakat metni imzalandı.

BULGARİSTAN CUMHURBAŞKANI PIRVANOV: "TÜRKİYE'NİN AB PERSPEKTİFİNİ DESTEKLİYORUZ"

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Pırvanov, Türkiye'nin AB perspektifini desteklediklerini söyledi.

Pırvanov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, son 10 yıl içinde iki ülke arasında son derece faal ve dinamik bir siyasi diyalog bulunduğunu ve ilişkilerin, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana en dinamik dönemini yaşadığını söyledi.

Konuk Cumhurbaşkanı, bu diyaloğun sonuçlarını son birkaç yılda gördüklerini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseldiğini ve yükselmeye de devam ettiğini bildirdi.
İki ülke arasında güvenin oluşturulmasına katkı sağlayan bir diğer etkenin de Bulgaristanlı Türklerin en çok Türkiye'yi tercih etmesi olduğunu ifade eden Pırvanov, Bulgaristan NATO üyeliğine adayken Türkiye'nin çok ciddi şekilde desteklediğini hatırlatarak, aynı şekilde Bulgaristan'ın da Türkiye'nin AB perspektifini desteklediğini söyledi.

Pırvanov, Bulgaristan olarak AB genişlemesini desteklediklerini ve tüm komşularının AB üyesi olmasını istediklerini belirterek, "Tabii ki her bir ülke kaydettiği ilerleme ve başarılara göre değerlendirilecek" dedi.
Gül ile ele aldıkları konular arasında enerji alanının da büyük önem taşıdığını kaydeden Pırvanov, sözlerine şöyle devam etti:

"Enerji alanındaki işbirliğimizi ilişkilerimizde öncelik haline getirmemiz gerekiyor. 20 yıldan fazla süreden beri Bulgaristan Rus gazının Türkiye'ye taşınmasında güvenli bir partner olmuştur ve biz bu güvenin ileride devam edeceğini garanti ediyoruz.

Günümüzde Bulgaristan çok farklı kaynaklardan doğal gaz temin etmeye başlıyor. Mesela doğal gaz nakli konusunda Azerbaycan ve Mısır ile sağlanan mutabakatlarımız var. Aynı zamanda ümit ediyorum ki Türkmenistan ile anlaşma yapacağız. Ve ümit ederim ki bu kapsamda Türkiye de bu doğal gazın Bulgaristan'a taşınması konusunda teminat verecektir ve bu konuda destek olacaktır. Yunanistan ve İtalya'ya giden boru hatlarını kullanarak Bulgaristan'ın da bu doğal gazın taşınmasında yardımcı olacağını düşünüyorum. Ve biz bekliyoruz ki, Bulgaristan'a yapılacak doğal gaz nakli, aynı şekilde Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye yapılan doğal gaz nakli gibi mütekabiliyet ilkesine dayanarak yapılacak."
Pırvanov, Nabucco projesi konusunda da çalışmaya hazır olduklarını bir kez daha teyit ettiklerini belirterek, bu projenin Avrupa'nın enerji ihtiyacını temin edeceğini kaydetti.

Gül'ü önümüzdeki yıl Nisan ayında Bulgaristan'da düzenlenecek enerji forumuna davet ettiklerini ve davetlerinin kabul edilmesinden çok mutlu olduklarını bildiren Pırvanov, kendisinin de gelecek yıl bahar aylarında Türkiye'de düzenlenecek Medeniyetler İttifakı zirvesine katılacağını söyledi.

Pırvanov, somut sorunların çözümü için iki ülke arasında gerekli irade ve güvenin olduğunu belirtti ve bu güven ve iradenin kanıtı olarak kara taşımacılığı konusundaki sorunların çözümünü örnek gösterdi.
Konuk Cumhurbaşkanı, Nabucco projesine ilişkin bir soru üzerine, Nabucco'nun AB'nin kilit önem verdiği projelerden biri olduğunu, Bulgaristan'ın da AB üyesi olarak bu projeye aynı önemi atfettiğini belirtti.

Bu projenin başarısının birkaç şarta bağlı olduğunu söyleyen Parvanov, sözlerine şöyle devam etti:

"Birincisi güvenli doğal gaz kaynaklarının bulunmasıdır. Bundan dolayı ben bu bölgelerdeki ülkelere ziyaretlerimi artırıyorum, Kafkasya ve Hazar bölgesini ziyaret ediyorum. Mısır'da (Cumhurbaşkanı) Sayın Hüsnü Mübarek ile yaptığımız görüşmeler bu amaçtan kaynaklanıyor. Anladığım kadarıyla Türkiye'nin ve Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığının da gayretleri bu yönde.

Hem doğuda, hem kuzeyde büyük doğal gaz tüketicileri tarafından büyük bir rekabetle karşılaşıyoruz. Bana göre hem Bulgaristan, hem Türkiye'nin doğal gaz kaynaklarına sahip olan ülkelerle yürüttüğü diyalog bu güveni yaratıyor ve bu projenin gerçekleşeceğine dair ümit veriyor.

İkinci önemli koşul, güvenilir yolların bulunması. Biz bu güvenli güzergahların birisinin de Türkiye üzerinden olduğuna inanıyoruz.
Tüketicilerin ve Nabucco projesinin kurucu üyelerinin de daha aktif olmasını bekliyorum. Zira artık deklarasyon zamanı geçti, çalışma ve eylem zamanı geldi. Bulgaristan neredeyse 2 milyar metre küpü garanti etti. Bu doğal gaz miktarını biz Nabucco projesinin başlamasından önce de belki kullanabiliriz, ama her halükarda Nabucco projesi başladığında bu 2 milyar metre küp bizim projeye olan desteğimiz olacak."

AA