kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Güney Kore merkez bankası faiz oranını yüzde 3'e indirdi

Giriş Saati : 11.12.2008 12:57
Güncelleme : 11.12.2008 13:08
Yeni Haber
Güney Kore Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde 3'e indirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Komitesi yaptığı açıklamada, ''kredi sıkışıklığı dahil finansal piyasalardaki bozulmanın yanı sıra dünyadaki ekonomik yavaşlamanın sonucu olarak, büyümenin büyük olasılıkla hızla düşeceğini'' belirterek, yüzde 4 olan gösterge faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 3'e çekti.

Merkez Bankası Başkanı Lee Seong-tae gazetecilere, ekonominin hızla kötüleşeceği beklentileri yüzünden bu cesur adımın atılmasının gerekli olduğunu söyledi. Lee, ''uzun süre beklesek ya da faiz oranını birkaç safhada düşürseydik iyi bir politika olmazdı'' dedi.

Kötüleşen ekonomik veriler, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin 1997 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda, gelecek yıl daralabileceğinin işaretlerini veriyor. Güney Kore'nin ihracatı geçen ay, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 geriledi.

Citibank Korea'da çalışan ekonomist Oh Suk-tae, faiz oranında 100 baz puanlık rekor indirimin ''sürpriz'' olduğunu ve bankanın, ülkenin düşen ihracatı göz önüne alındığında gelecek yıl sıfır büyüyebileceğini düşündüğünü gösterdiğini söyledi.

Bazı ekonomistler ihracatın düşmesi, ev fiyatlarının gerilemesi ve iş yeri iflaslarının artması nedeniyle gelecek yıl ekonominin yüzde 3 oranında daralacağı tahmininde bulunuyor.

Merkez Bankası, 9 Ekimden bu yana faiz oranını yüzde 5,25'den yüzde 3'e çekmiş oldu. Son iki ayda dördüncü kez faiz oranını indiren banka, daha önce en büyük faiz indirimini 75 baz puanla 27 Ekimde yapmıştı.

AA