kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Beyaz Saray'da açıklama yapan Joel Kaplan, iyimser tablo çizerek detaylar dışında anlaşma sağlandığını söyledi.

Otomotiv paketi kafaları karıştırdı, hisseleri düşürdü

11.12.2008
Uzun süredir beklenen otomotiv şirketlerini kurtarma paketi üzerinde anlaşma sağlandı. Ancak faturanın nasıl olacağı gibi detaylar ve sert tepkiler çıkış yakalayan otomotiv hisselerini düşürdü..
ABD Kongresi'ndeki Demokratlar ile Beyaz Saray otomotiv endüstrisini kurtaracak 15 milyar dolarlık kurtarma planında anlaştı. GM, Chrysler ve General Motors (GM) uzun süredir bu paketle yatıp kalkıyor. Beyaz Saray'da bütçeden sorumlu Joel Kaplan şu anda son detaylar üzerinde çalıştıklarını açıkladı ve müjdeyi verdi. Joel Kaplan iyi bir süreç yaşadıklarını ve gelişme kaydettiklerini de vurguladı. Ama paketin Kongre'de reddedilmesi halinde ne olacağı hâlâ net değil. Birçok Cumhuriyetçi hazırlanan paket hakkında şüpheleri olduğunu dile getirirken çok ilginç tepkiler geldi.

HİSSELER BİR ANDA DÜŞTÜ
Alabama'nın Cumhuriyetçi senatörü Richard Shelby, hazırlanan planı çok gülünç bulduğunu söyledi. Prosedürleri elinden geldiğince zorlayacağını söyleyen Shelby gibi birçok üye de tepkisini sert dile getirdi. Bunlardan Max Baucus gibi Demokrat senatörler de yaptıkları açıklamalar ile güne artıda başlayan hisseleri ilerleyen saatlerde düşürdü. GM hisseleri gün içinde yüzde 5'lere varan oranlarda düşüş yaşadı. Ford yüzde 4 oranında geriledi. Tartışılan diğer ilginç noktalardan biri de bu yardımın şirketlere nasıl fatura edileceğiydi. Joel Kaplan, firmalar için faturanın iki alternatifli olduğunu açıkladı. Bunlardan biri 'yeniden yapılanma' ikincisi ise 'iflas'. Diğer yandan bazı Demokratlar otomobil üreticilerine yakıt verimliliği standartları getirilmesini önerdi. Senato Demokrat liderlerinden Harry Reid hafta sonunda bir oylamanın olmasını dilediklerini belirtti. Kurtarma planı için denetleyici bir 'Otomotiv Çarı' atayacaklarını belirten Kaplan, bu kişinin yöntem belirleyici yetkilere sahip olacağını söyledi. Atılacak bu adımlar GM, Ford ve Chrysler'ın tarihinin dönüm noktası olacağı gibi kaderlerini de belirleyecek. Şu anda ABD'de 'Çar aranıyor' başlıklı haberler yayımlanıyor.