kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşsiz orta sınıfa üniversite eğitimi

Giriş Saati : 09.12.2008 15:59
Güncelleme : 09.12.2008 20:54
Yeni Haber
Daily Telegraph gazetesi, işini kaybeden orta sınıf çalışanlarının 120 milyon sterlinlik (yaklaşık 180 milyon dolarlık) bir bütçe sayesinde akademik çalışmalara geri dönerek yeni yetenekler kazanabileceklerini yazıyor: "Hükümet, resesyonda işini kaybeden orta sınıf çalışanların yüksek lisans yaparak iş dünyasında kullanabilecekleri yeni yetenekler kazanmalarına yardım etmeye hazırlanıyor. Üniversitelere verdikleri burs oranını artırmaları için 120 milyon sterlin verecek olan hükümet, üniversitelerin öğrenci kabul ederken özellikle işsiz ancak kalifiye orta sınıf profesyonelleri tercih etmelerini isteyecek. Tasarıyı gündeme getiren bakanlar, orta sınıf işsizlerin daha çok kalifiye olmayan insanlara yönelik iş bulma kurumlarına başvurmaya isteksiz olmalarından endişe ediyor."
Independent gazetesi, Londra'daki Stansted Havaalanı'nın genişlemesine çevreye zarar vereceği kaygısıyla karşı çıkan militan çevrecilerin protesto gösterilerine geniş yer ayırmış. Haberden öne çıkan satırlar şöyle: "60 militan çevreci, Stansted Havaalanı apronunda yaptıkları protesto gösterisiyle onlarca uçuşu iptal ettirdi. Havaalanlarının genişletilmesine karşı çıkan çevreciler, kamuoyu tepkisinden çekinerek, şimdiye kadar yaptıkları protesto gösterilerinde uçuşların yapılmasına engel olmamışlardı. Ancak, önceki gün sabaha karşı saat üçte tel örgüleri keserek havaalanına giren çevreciler kendilerini zincirledikleri gösterileriyle Ryanair'in 56 uçuşunu iptal etmesine yol açtılar."

BBC'nin ekonomi editörü Robert Peston, Times gazetesinde yayımlanan bir yorum yazısında yaşanmakta olan küresel ekonomik krizin komünizmin sona ermesi kadar önemli bir tarihi olay olduğunu savunuyor. "2009 çok tehlikeli olacak diye düşünüyor ve önümüzdeki aylar için bombardımanlara karşı inşa ettiğimiz yeraltı sığınaklarının ekonomik kriz için olanlarını inşa ediyoruz. Gelişmiş ekonomilerin çoğunda resmi olarak kabul edilmiş bir resesyon yaşanıyor. İşsizlik oranında büyük bir yükseliş görülecek. Hükümet, hangi şirketlere destek vermesi gerektiği konusunda büyük bir açmazda kalacak" diyen Peston, bütün bu olan bitenin, küresel ekonominin işleyişine dair önemli etkileri olacağını da belirtip şöyle
devam ediyor: "Kapitalizm çok temel bir değişimi yaşıyor. Olan bitenler, özel sektör ile hükümet, vergi mükellefleri ile özel sektör, çalışanlar ile işverenler arasındaki ilişkiler üzerinde etkide bulunacak. Bu krizin belki de bizim ve diğer gelişmiş ekonomiler için komünizmin çöküşünden daha büyük bir etkisi olacak. Enkazın ardından ortaya çıkacak yeni kapitalizm, son 30 yıldır geçerli olandan daha adil ve daha az yabancılaştıran bir kapitalizm olacak." BBC editörü Peston Times'daki yorum yazısında ayrıca küreselleşen dünyada daha güvenli bir finans sistemi için kontrollerin artacağını ve bunu ulusal egemenliğe aykırı bulanlar olabileceğini de belirtiyor.

İHA