kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

NATO'nun 'aşil tendonu' ortaya çıktı

Giriş Saati : 09.12.2008 15:57
Güncelleme : 09.12.2008 20:54
Yeni Haber
İngiliz basınında bugün, Taliban'ın NATO'ya malzeme taşıyan konvoylara düzenlediği saldırılar öne çıkıyor.

İngiltere gazetesi Guardian, Taliban'ın NATO'ya malzeme taşıyan konvoylara üst üste büyük saldırılar düzenlemesinin ardından ittifakın daha güvenli yeni güzergahlar aradığını belirterek, "Yeniden güçlenen Taliban NATO'nun 'aşil tendonunu' ortaya çıkardı" diyor.

Guardian'ın haberine göre, NATO ülkeleri Afganistan'daki güçlerine gerekli malzeme desteği yapmak için Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerle
müzakereler yapıp elverişli bir rota bulmaya çalışıyorlar. Gazete ayrıca, Amerikan ve NATO güçlerine malzeme tedarik eden konvoylara, ikisi son üç günde olmak üzere bir ay içinde yapılan dört saldırının eski Sovyet cumhuriyetleriyle anlaşma imzalamanın aciliyetini artırdığını aktarıyor.

NATO'nun bir yandan Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan'la da görüşmeler yaptığını aktaran gazete, Almanya ve İspanya gibi Afganistan'ın daha sakin kuzey bölgelerinde asker bulunduran ülkelerin NATO'dan ayrı bir şekilde Rusya ile nakliye anlaşmaları imzaladıklarını yazıyor: "NATO yetkilileri, Afganistan'daki güçlerine yardım götürürken, Pakistan sınırı ve deniz korsanlarının faaliyet yürüttüğü Aden Körfezi'nden geçen yolların kullanılmasını istemiyor. Geçtiğimiz pazar günü, Afganistan'daki askeri birliklere malzeme taşıyan konvoyların ana güzergahı üzerinde bulunan Peşaver'de düzenlenen saldırının stratejik önemi NATO yetkilileri tarafından küçümsenmişti. Ancak bağımsız uzmanlar, yüz NATO kamyonunun tahrip edildiği saldırının çok iyi planlanmış bir hamle olduğunu söylüyorlar."