kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

El Ezher'de tokalaşma krizi

09.12.2008
İslam dünyasının ünlü üniversitesinin rektörü Tantavi'nin "düşman" İsrail Cumhurbaşkanı Peres'le el sıkışması Mısır'ı ayaklandırdı. Vekiller, "El Ezher'i kirletti. İstifa etsin" çağrısı yaptı..
ABD'nin New York kentinde geçen ay yapılan BM Dinler Arası Diyalog Toplantısı İslam dünyasının en yüksek fetva makamlarından birisi olan El Ezher Üniversitesi'nde büyük bir krize neden oldu. Toplantı sonrası internet sitelerinde üniversitenin rektörü ve Mısır'ın en yüksek din otoritesi Şeyh Muhammed Tantavi'nin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile tokalaşırken fotoğraflarının yayınlanması Mısır'da deprem etkisi yarattı. Konferans sonrası çekildiği iddia edilen fotoğrafı ülkenin birçok gazetesi ağır dille eleştirdi. Tantavi'nin yaptığının üniversiteye "leke sürdüğünü" ve istifa etmesi gerektiğini yazdı.

'FOTOĞRAF SAHTE' DEDİ
Gazeteler Tantavi'den açıklama isterken, milletvekili Mustafa Bekri, "El Ezher kirletilmiştir. Böyle bir el sıkışma El Ezher'in Siyonist düşmanı tanıması anlamına gelir ki bu da kabul edilemez" dedi. Olayın kabul edilemeyeceğini söyleyen Hamdi Hassan adlı milletvekili de Başbakan Ahmed Nazif'e mektup yollayarak Tantavi'nin görevden alınmasını söyledi. Gelen tepkiler üzerine ilk önce fotoğrafın sahte olduğunu ileri süren Tantavi daha sonra el sıkıştığı kişinin kimliğinden habersiz olduğunu ileri sürdü.

'KASITLI BİR HAREKETTİR'
İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesiyse Peres'le yakınlaşmaya ve el sıkışmaya çalışan kişinin Tantavi olduğunu öne sürdü. Gazete, Tantavi'nin "Dualar zor zamanlarda ayakta kalmamızı sağlıyor" dediğini de kaydetti. İstifa çağrılarına cevap vermeyen Tantavi ise olayın muhalif siyasiler tarafından kasten büyütüldüğünü söyledi.