kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Festival başkanı Engin Yiğitgil, oyuncu Jacqueline Bisset ve Atilla Dorsay (soldan sağa).

Antalya'da neler olup bitti?

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
17.10.2008
Gazetelerimiz bu yıl Antalya'ya özel bir önem verdiler, bol yer ayırdılar. Gerçekten de şenlikli bir festival yaşandı. Hem iyi ve iddialı filmler boldu, hem ünlü konuklar neredeyse 'elini sallasan ellisi' denecek kadar artmıştı. Ve festival bir mini-Cannes olma yolunda ciddi adımlar attı. Gerçi, hele profesyonel bir gözle bakılınca hatalar, özellikle teknik aksaklıklar festivalin peşini bırakmadı. Ama bunlar dışarı pek yansımadı. Ayrıca festivali yapanlar da pekala farkındaydılar. O zaman bunları çok dert edinmenin de yararı yok.
Ben kendi adıma orada geçirdiğim dört günden çok mutlu ayrıldım. Jacqueline Bisset'yi, gençliğimizin bu çok güzel kadınını tanımak gerçek bir zevk oldu. Onun basın toplantısını yönetmek de benim için çok keyifliydi. İyi hazırlanmıştım, ondan alınabilecek hemen her şeyi aldım. Özellikle Türk sevgilisi hakkında konuşturarak ve bu sayede Türk kültürüne ve yaşamına nasıl yaklaştığını kamuoyuna duyurarak... Çünkü, sinema yazarlarımızın büyük çoğunluğunun her yıl olduğu gibi rağbet etmedikleri bu toplantılarda, soru soran pek çıkmıyor. Ve işin çoğu, yöneticiye kalıyor.
Nitekim toplantıdan sonra kaybettiğim Bisset, bana haber göndererek teşekkür etmek istedi ve bir araya gelince de etti.
Verhoeven için de aynı şey oldu. Yine pek sinema yazarı yoktu: Basic Instinct, Total Recall, Robocop'un yönetmenini tanımayı önemsememişlerdi. Bu kez ben yönetmiyordum, ama tüm hınzırlığımla en can alıcı soruyu ben sordum: Temel İçgüdü'nün o ünlü sahnesi, Sharon Stone'un Michael Douglas tarafından sorgulandığı ve o arada bacaklarını açarak adamı çileden çıkardığı sahne nasıl çekilmişti? Senaryonun, yönetmenin, Sharon'ın veya doğaçlamanın payı neydi? Verhoeven uzun uzun yanıtladı: Tüm gazetelerde okuduğunuz gibi... Ve böylece bu tarihsel gerçek de ortaya çıkmış oldu!

DAS BOOT'UN YILDIZI DA BURADAYDI
Festivalin başlarında gelenlerden, Avrasya jürisinde yer alan ünlü Alman oyuncu, Das Boot / Mukaddes Vazife filminden beri izlediğimiz iyi aktör Jürgen Prochnow'la da zevkli bir sohbet yaptık.
1981'de üne kavuştuğu o filmden beri Dördüncü Savaş, Kuru Beyaz Bir Mevsim, İkiz Tepeler, İngiliz Hasta, Air Force One, Düşüş gibi filmler çevirmiş olan ünlü aktör, eşiyle birlikte ülkemizde bulunmaktan çok keyifli görünüyordu.
Ayrıca jüride bulunan sinemacılarımızla da dostluklar tazeledik, hoş söyleşiler yaptık. Özellikle tam 40 yıldır İsveç'te yaşayan dünya çapındaki fotoğrafçı, TV kameramanı, belgeselci ve görüntü yönetmeni Güneş Karabuda ve eşi yazar-yönetmen Barbro Karabuda ile birlikte olmak da çok hoştu.
Bakalım, onları bir daha ne zaman görebileceğiz...

FİLİZ AKIN'A ÖZEL ÖDÜL
Festivalden özel bir ödül alan Filiz Akın da çok az karşılaştığımız sanatçılarımızdan biridir. Ve resmini de hiç çekememişim. Daha doğrusu, çekememiştim.
Onu Antalya'da beş dakika için bile olsa kameramın önüne alabilmek beni çok mutlu etti. O resimler benim için artık çok değerli.
Festivalden yine bir onur ödülü alan Yeşilçam'ın en emektar yönetmenlerinden Yılmaz Atadeniz'i de içtenlikle kutluyorum. Onu festivalin gediklilerinden ve ünlü kortejde her zaman en çok alkış alan sanatçılarından olan Selda Alkor'la engin sohbetlere dalmışken yakaladım. Antalya bu yıl da eski Yeşilçam ve onun ayakta kalan sanatçılarıyla çağdaş sinema arasında bir köprü kurmayı başardı.
Ki bu da başlıbaşına önemli bir işlev...
Tabii sonrası da var. Ama ben kalamadım, şu anda da hâlâ Frankfurt'tayım. Ama sanırım medyamız size son günlerin önemli konuklarını da tanıtmıştır, tanıtmaktadır. Ben 45. Antalya şenliğine uzaklardan iyi bir kapanış dileklerimi yolluyorum.
Orada izlediğimiz güzel filmlerden bakalım hangileri, yarın 'Yeni Altın Portakal'lara kavuşacaklar? Onları da artık gösterime çıktıklarında sizlerle birlikte uzun uzun konuşacağız.

HAFTANIN YILDIZ TABLOSU
V * * * *
TROPFIRTINA * * *
WALL-E * * *
DNEYDEN * *
KARTAL GÖZÜ * *
BABM.S. * *
Haberin fotoğrafları