kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

NATO ile diyaloga hazır

Giriş Saati : 04.12.2008 10:53
Güncelleme : 04.12.2008 21:59
Yeni Haber
Brüksel'de gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları toplantısından Gürcistan ve Ukrayna'nın tam üyelik için son aşama olan 'Üyelik Aksiyon Planına' dahil edilmesi ile ilgili kararın ertelenmesinden Rusya memnun oldu.

Rusya'nın NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin, Moskova'nın NATO ile diyalogu yeniden başlatmaya hazır olduğunu açıkladı. 26 üyeli ittifak dün aldığı kararda Gürcistan savaşı nedeni ile dondurulan Rusya-NATO ilişkilerin gayrı-resmi platformda yeniden başlamasını da kabul etti.

NATO'nun Rusya'ya doğru attığı adımın karşılıksız bırakılmayacağını ifade eden Rogozin, "NATO Rusya'ya doğru bir adım attı. Bunu karşılıksız bırakmak sorumsuzluk olur." dedi. Rogozin Moskova'nın Gürcistan savaşında ittifakın Tiflis yönetimine sağladığı desteğin de unutulmayacağını ifade etti.

Moskova'nın muhtemel gelecek Gürcü yönetimi ile ancak ilişki kurabileceğini ifade eden Rogozin, "Saakaşvili ile Moskova diyalog kurmaz. Kendisinin bir psikiyatri uzmanından destek alması gerekir. Biz ancak yeni yönetimle konuşuruz. Saakaşvili doktorlarla konuşsun." eleştirisinde bulundu. Rusya ve Gürcistan'ın diplomatik bir bağı bulunmuyor.

NATO RUSYA'DAN AKKA'YA GERİ DÖNMESİNİ İSTEDİ

Aralık 2007'de ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi düşündüğü füze savunma sistemleri ve NATO'nun genişlemesi nedeni ile Rusya'nın askıya aldığı Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na (AKKA) yeniden dönmesi isteniyor. Zirve sonuç bildirgesinde Rusya'nın bir an önce anlaşmaya dönerek yükümlülüklerini yerine getirmesi talep edildi. Aralık 1990'da 16 NATO ülkesi ve 6 Varşova paktı ülkesi tarafından imzalanan ilk AKKA anlaşması 19 Kasım 1999'da gerçekleşen İstanbul zirvesinde yenilenmişti. Anlaşmanın yeni versiyonunu Rusya, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan onaylarken, NATO ülkeleri henüz anlaşmayı imzalamadı.

NATO ülkeleri Rusya'dan ikili ilişkileri gerecek sert açıklamalarda bulunmaktan da kaçınmasını talep etti. Açıklamada şu bilgiler yer aldı: "Rusya'nın çatışmacı üslupta açıklamalarda bulunmaktan kaçınmasını istiyoruz. Kaliningrad'a füze yerleştirilme girişimi ittifak ve ortaklarının güvenliğini tehdit ediyor." Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kasım başında yaptığı açıklamada ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi düşündüğü füze savunma sisteminden vazgeçmemesi durumunda kendilerinin de Kaliningrad'a nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri yerleştirecekleri tehdidinde bulunmuştu.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, zirvede yaptığı açıklamada jeopolitik açıdan önemli bir güç olan Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinden başka alternatif olmadığı açıklamasını yapmıştı. Sonuç bildirgesinde de ortak tehditlere karşı birlikte hareket edilmesinin önemine işaret edildi.

CİHAN