kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Fransa'da inkâr yasası tarihe karıştı

BELKIS KILIÇKAYA
04.12.2008
1915 olaylarını yasayla 'soykırım' olarak kabul eden Fransa, inkarını suç kabul eden tasarıyı iptal etti. Devlet Bakanı, 'Senato'ya gelmesine karşıyız' diyerek dosyayı kapattı..
Fransa'da Ermeni iddialarının reddinin ceza kapsamına alınması yönünde çabalarını aralıksız sürdüren Ermeni diasporasına büyük darbe... Fransız hükümeti ilk defa resmi olarak "Ermeni soykırımını inkarın" cezalandırılmasını öngören yasa tasarısına karşı olduğunu açıkladı. Hükümet, Ermeni lobisine yakınlığıyla tanınan Sosyalist Parti milletvekili Rene Rouquet'nin bir sorusuna verdiği yanıtta, Fransa'nın "Ermeni soykırımını" 2001'de resmen tanımış olduğunu ve Fransız hükümetinin tarihsel olayların yazım ve yorumunun parlamentonun değil tarihçilerin işi olduğu düşündüğünü bildirdi.

'TAVRIMIZ AÇIK'
Hükümet adına Meclis'te soruya yanıt veren yerel yönetimlerden sorumlu Devlet Bakanı Alain Marleix, "Hükümetin bu konudaki tavrı açıktır. Bu teklifin Senato'ya getirilmesine karşıdır. Öte yandan, parlamentoların yasayla tarihi yazamayacağını, bu görevin tarihçilere ait olduğunu düşünmektedir". Bakan Alain Marleix, ayrıca son dönemde Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilere de dikkat çekerek, Fransa'nın iki ülke arasındaki diyalog ve yakınlaşmayı desteklediğini bildirdi.

ERMENİLER KINADI
Bakan ayrıca, "Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan Ermeni toplumunun feci katliamların kurbanı olduğunu kimse inkar edemez. Barbarlık, silinemeyecek biçimde tarihe yazılmıştır" ifadelerini kullandı. Mecliste soru yönelten Rouquet, 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasına da öncülük edenlerin başında geliyor. Hükümetin inkar yasasıyla ilgili verdiği yanıtını kınayan Ermeni dernekleri federasyonu 10 Aralık'ta Senato önünde protesto düzenleyeceklerini açıkladı.