kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'nin yeni dışişleri bakanı Clinton

CİHAN
Giriş Saati : 01.12.2008 19:40
Güncelleme : 01.12.2008 22:54
Yeni Haber
ABD'nın 44. Başkanı seçilen Barack Obama, Chicago düzenlediği basın toplantısı ile dışişleri bakanının ismini açıkladı: Hillary Clinton.

Eski First Lady Hillary Clinton ve diğer kabine üyeleri ile gazetecilerin karşısına çıkan Barack Obama, parti içinde yarıştığı Clinton'dan övgü ile söz etti. Clinton'un bütün dünyada tanındığını ve başkentlerle iyi ilişkileri olduğunu söyleyen Obama, dış politikada yeni bir başlangıç yapmak istediğinin mesajını verdi. Obama, seçimlerde ABD halkına ülkenin dünyada bozulan imajını düzelteceği sözünü vermişti. Hillary Clinton da Obama'nın kabinesinde yer almaktan gurur duyduğunu dile getirdi. Obama toplantıda savunma bakanlığında Robert Gates'in kalacağını duyurdu. BM Daimi Temsilciliğine Susan Rice ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığına ise emekli Amiral James Jones getirildi. İki savaşta da bakanlık görevini sürdüren Robert Gates'e Irak'ta geçişi sağlamak açısından yeni bir askeri misyon da verilecek.

20 Ocak'ta görevi başkan George Bush'tan devralacak Obama, Hillary Clinton ve yeni kabine üyeleri ile basının karşısına çıktı. Dışişleri bakanlığı görevine Clinton'ı getireceğini açıkladı. Toplantıda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Adalet Bakanı Eric Holder da birer kısa konuşma yaptı.

Dışişleri bakanlığına Hillary Rodham Clinton'u getiren Obama, dış politakada köklü değişikliklerin sinyalini verdi. Obama, yönetimde daha kapsayıcı olacağını belirterek, Başkan George Bush'un 8 yıllık yönetiminden sonra ABD'nin dünyadaki liderliğini yenileme vizyonuna sahip olduğunu kaydetti. Mumbai'deki terör saldırısına değinen Clinton ise ilk mesajında uluslararası işbirliğine önem vereceğini söyledi. Clinton, "Amerika dünyasız bu krizleri çözemez. Dünya da Amerikasız bu krızleri çözemez." dedi.

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için aylarca kıyasıya yarışan iki isim, seçimler sonrası ülke çıkarları için uzlaştı. ABD'nin seçilmiş başkanı Barack Obama'nın kabinesinde Hillary Clinton dışişleri bakanlığı görevini üstlenecek. Obama ile Clinton'ın Amerikan dış politikasına dair görüşleri paralellik gösteriyor. Hillary Clinton, Obama'nın seçim kampanyası sırasında üzerinde sıkça durduğu Irak savaşına son verilmesi fikrini destekliyor.

Afganistan konusunda da iki ismin görüşleri paralellik gösteriyor. Hillary Clinton da tıpkı Obama gibi kampanyası süresince ABD'nin Afganistan'da güvenliğin artırılmasına odaklanması gerektiğinin altını çizmişti. Clinton, bu amaçla Afganistan'a daha fazla asker gönderilmesi çağrısında bulunmuştu. Obama da Afganistan'da Amerikan askerlerinin sayısını artırmak gerektiğini söyledi. İki demokrat arasındaki en büyük fark ise İran konusunda ortaya çıkıyor. Obama, Cumhuriyetçi rakibi John McCain ile yaptığı televizyon tartışmalarında Tahran ile sorunların masada çözülebileceğine dair inancını ortaya koymuştu. Hillary Clinton'ın ise "Eğer İsrail'e karşı nükleer silah kullanırsa İran'ı yok ederiz" çıkışını yaptı. Clinton, İsrail-Filistin odaklı Ortadoğu barışı için Amerikan diplomasisinin kritik önemde olduğunu savunuyor. Clinton, Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarının engellenmesi için Çin ile işbirliği yapmak gerektiğine inanıyor.

Barack Obama'nın, Hillary Clinton'ın Dışişleri Bakanlığı'na atarken eşi Bill Clinton'ın vakıf çalışmaları ve şeffaflık pazarlık konusu oldu. ABD'nin eski başkanı Bill Clinton, eşi Hillary'nin bakanlık yolunu açabilmek için kendi vakfına katkıda bulunanların ismini açıklamayı, ayrıca Küresel Clinton Girişimi adlı vakfına yabancı hükümetlerden bağış almamayı kabul etti. Eski Bill Clinton, eşi New York Senatörü Hillary Rodham Clinton'un Dışişleri Bakanlığı görevine önerilmesinden sonra yaptığı açıklamada, "bu iş için doğru kişi" dedi. Clinton, eşinin, ABD'nin yurtdışındaki imajının düzeltilmesi, Irak savaşının sona erdirilmesi, barışın temini ve ulusal güvenliğin artırılması yönünde çalışacağını söyledi. Eski Başkan, eşinin yabancı lider ve diplomatların saygısını kazanmış bir kişi olduğunu, Senato'daki çalışmalarıyla da halkın yararı ve değerlerine, ulusal güvenliğe öncelik vereceğini gösterdiğini belirtti.

Obama'nın seçim kampanyası sırasında dış politika danışmanlığını yapan Susan Rice, ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi oldu. Bu görevi George W. Bush tarafından göreve getirilen Zalmay Halilzad yapıyordu. ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile akrabalık bağı bulunmayan Susan Rice, Clinton döneminde ABD Ulusal Güvenlik Konseyinde ve ABD Dışişleri Bakanlığında üst düzey görevlerde bulunmuştu.