kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kadına şiddet Meclis'te

Giriş Saati : 26.11.2008 08:57
Güncelleme : 26.11.2008 18:51
Yeni Haber
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya sığınma evleri ile ilgili gerekli incelemelerin yapılıp yapılmadığını sordu. Köktürk, kadın ihtiyaçlarını karşılayacak standartta Sığınma Evi açılması için Bakanlığın ne kadar bir bütçe ayırdığının da açıklanmasını istedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergede, Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı'nın, 2005 yılında Beyoğlu Kaymakamlığı ile protokol imzalayarak başlattığı sığınma evi projesinden el çektirildiği yönünde haberlerin basına yansıdığına işaret eden Köktürk, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine göre kadınlara karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılması yönünde bütün önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu anımsattı. Konuyla ilgili 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Yasası ve ilgili yönetmeliklerin uygulamaya konulduğunu da anlatan Köktürk, Bakan Çubukçu'ya sığınma evlerinin standartlara uygunluğunun ve denetimin ilgili birimlerce sağlıklı ve düzenli yerine getirilip getirilmediğini sordu.

Sosyal Hizmet Uzmanlarının değerlendirmelerine göre uluslararası standartlar açısından, Türkiye'de 9 bini aşkın sığınağın bulunması gerektiğine işaret eden Köktürk, "Ancak Türkiye'de sadece 44 tane kadın sığınma evinin bulunduğu ifade etmektedirler. Size göre ülkemizde bulunan sığınma evi sayısı yeterli midir? Değilse, bu sayı ne olmalıdır? 2002 Kasım'ından bu yana Hükümetinizce kaç kadın sığınma evi açılmıştır?" sorularının yanıtlanmasını istedi.

"SIĞINMA EVİ KURULMASI İÇİN NE KADAR KAYNAK AYRILDI?"

Sığınakların en önemli işlevini kadınlara can güvenliği sağlamak olduğuna dikkat çeken Köktürk, "Şiddete uğrayan ve özellikle sığınma evlerine ihtiyacı olan kadın ve çocuklarının, sığınma evinden atılarak sokağa bırakılmaları sizce kabul edilebilir bir durum mudur? Bakanlığınızın kadın istihdamı konusunda ve kadınların sığınma evlerinde uygun işlere yerleştirilmesi konusunda bugüne ne tür bir çalışması olmuştur? Bakanlığınızca Sığınma evlerinde kaç kadın iş sahibi yapılmıştır? Ülkemizde kadın ihtiyaçlarını karşılayacak standartta Sığınma Evi açılması için Bakanlığınızca ne kadar bir bütçe ayrılmıştır?" sorularına da yanıt aradı.

Köktürk, Bakan Çubukçu'nun yaptığı bir açıklamada yasal zorunluluk olmasına rağmen sığınma evi açmayan belediyeleri şikayet ettiğini anımsatarak, belediyelerin görevlerini yapmamış olmalarının Bakanlığın yükümlülüklerini yerine getirmeye engel olup olmadığını sordu. Köktürk, ayrıca "Kimi AKP'li belediyelerin kadını ikinci sınıf yurttaş yerine koyan kitapçıkları, AKP hükümetlerinden bu yana açılan sığınma evleri sayısı ve Bakanlığınız bürokratlarınızın açıklamaları dikkate alındığında Bakanlığınızca yürütülen sosyal hizmet çalışmaları T.C Anayasasında yer alan Sosyal Devlet ilkesi ile örtüşmekte midir?" sorusunun da Bakan Çubukçu tarafından yanıtlanmasını istedi.

(ANKA)