kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sıradışı bir Prens...

Giriş Saati : 24.11.2008 15:01
Güncelleme : 24.11.2008 21:34
Yeni Haber
Norveç Veliaht Prensi Haakon, emsallerine göre sıradışı bir prens. Sade yaşantısı, sıradanlığı, halkla iç içe olması, alçakgönüllülüğü gibi özellikleriyle Norveçlilerin çok sevdiği bir isim. Aslında tam Norveçlilere yakışan bir prens Haakon. Norveçliler de prensleri gibi mütevazı bir halk.

Norveç, siyasi kavgaların yok denecek kadar az olduğu, bakanlarının bile meclise tren veya bisikletle geldiği Türk halkının anlamakta çok zorlanacağı ve şaşıracağı bir ülke.

1973 yılında Norveç'in başkenti Oslo'da doğan Veliaht Prens Haakon, ilk doğduğunda ismi Haakon Magnus olmasına rağmen Norveç Kralı olan babası 5. Harald 1991 yılında tahta geçtiğinde ismi 'Veliaht Prens Haakon' olarak değişmiş. Türkçe'deki hükümdar anlamına gelen 'Hakan' ismine çok benzeyen okunuşuyla Prens Haakon'un ismi kral olması durumunda 'Kral 8. Haakon' olarak değişecek.

İlk ve orta dereceli eğitimini devlet okulunda tamamlayan Prens Haakon liseyi ise askeri okulda okudu. Daha sonra Norveç Deniz Birliği'nde askeri görevini yerine getiren Prens, burada güdümlü torpil gemisinde bir yıl boyunca görev aldı. Kraliyet Mensubu olmasına rağmen özel okul yerine devlet okulunu tercih eden ve Norveçliler için çok anlamlı olan askerlik görevini eksiksiz yerine getiren 'sıradışı' Veliaht Prens Haakon, madde bağımlısı ve çocuklu dul bir kadınla evlenerek Norveç Kraliyet tarihinde de bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Norveçlilerin büyük bir çoğunluğunun sert eleştirilerine maruz kalmasına rağmen bu kararından dönmeyip Mette-Marit Tjessem Hoiby ile 2001 yılında evlenen Prens Haakon, Veliaht Prenses Mette-Marit ile hala evli olup üç çocuğu bulunuyor.

25-27 Kasım tarihleri arasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelecek olan Veliaht Prens Haakon, Türkiye'ye resmi davetli olarak gelecek olan ilk Norveç Kraliyet mensubu olacak.

CİHAN
Haberin fotoğrafları