kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Arap dünyasında Clinton tedirginliği

24.11.2008
Dış politika vizyonu ve Müslüman kökeniyle Arap dünyasına umut olan Obama'nın ABD Dışişleri Bakanlığı'na "anti tezi" Clinton'u getirmeye hazırlanması Arapları gerdi..
ABD dış politikasının merkezini oluşturan Ortadoğu'ya yaklaşımını "Değişim ve diyalog" çerçevesine oturtan ve Müslüman kökeniyle Arap dünyasına sempatik gelen başkanlık seçimlerinin galibi Obama, Dışişleri Bakanı olarak Hillary Clinton'u seçmek üzere. Demokrat Parti'nin Başkan adaylığı yarışında eski rakibi Clinton'la arasındaki vizyon farkı Arap dünyasında Obama'nın başkanlık dönemine ilişkin esen olumlu havayı tersine çevirdi. Bunun nedeni de Clinton'un seçilirse Ortadoğu politikalarının nasıl olacağı ile ilgili açıklamalarıydı.

BUSH'UN SAVAŞ DESTEKÇİSİYDİ
Senatör Clinton, görev süresi 20 Ocak'ta bitecek Başkan Bush'un 'War on Terror' adını koyduğu Irak ve Afganistan'daki operasyonlara ilk destek veren kişiydi. Seçim kampanyaları sırasında gittiği Kudüs'te "Kudüs İsrail'in bölünmez başkenti kalacaktır" demişti. Filistinli müzakereci Amjad Atallah "Arap dünyasında Obama'nın istediği barış görüşmelerini yavaşlatabileceği konusunda ciddi kaygılar var" dedi.

"İRAN'I TOPTAN YOK EDERİM"
İran'la önkoşulsuz görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Obama'nın aksine Clinton nisanda "İsrail'e saldırırlarsa İran'ı toptan yok ederim" diyerek 'şahin' yönünü göstermişti. Suriye'ye karşı da sertliği savunan Clinton nükleer silahları kullanma yetkisinin kaldırılmasına, misket bombalarının ithalatına yasak konmasına karşı çıkarak Bush'a destek vermişti. Savaş tacirlerinin Clinton'a bağış yaptığı da belirtiliyor. Demokrat senatör Evan Bayh "Clinton bir pragmatist. Ancak silah kullanmaktan kaçınmayacak biri" diyor.
Haberin fotoğrafları