kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Dinler arası bir diyalog mümkün değil"

Giriş Saati : 24.11.2008 10:00
Güncelleme : 24.11.2008 21:34
Yeni Haber
Papa 16. Benedict dinler arası diyaloga karşı çıktı.

16. Benedict, "dar anlamıyla dinler arası bir diyalogun mümkün olmadığını" söyledi. Papa, "Gerçek diyalog, birinin inancını parantez içine almakla mümkün olmaz. Fakat dinler arası farklılıkların pratik sonuçları üzerinde daha fazla tartışmalar yapılmalı" dedi.

İtalyan Corriera della Sera gazetesinin haberine göre, Papa 16. Benedict yeni bir kitabı yayınlanacak olan ve merkez sağ görüşleriyle tanınan yazar Marcello Pera'ya bir mektup yazdı.

"Neden kendimizi Hıristiyan olarak adlandırmalıyız" adlı kitabında Pera, Avrupa'nın liberal ve Hıristiyan temelleri üzerinde kalması gerektiğini belirtiyor.

Papa 16. Benedict ise mektubunda kitapta "dar anlamıyla dinler arası bir diyalogun mümkün olmadığı" ifadesinin büyük bir açıklıkla ifade edildiğini belirterek, "Gerçek diyalog, birinin inancını parantez içine almakla mümkün olmaz" ifadesini ekliyor.

Buna karşın Papa, temel dini fikirlerin kültürel sonuçlarını daha da derinleştirecek kültürlerarası diyalogun önemli olduğunu belirterek bu yönde kamuya açık forumlar düzenlenmesini öneriyor.

Fakat Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Papa'nın bu sözleriyle sadece kitaba dikkat çekmek istediğini, Vatikan'ın çok kez gerçekleştirdiği dinler arası diyaloga karşı bir anlam çıkarılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Lombardi, Papa'nın camiye de sinagoga da gittiğini, bu şekilde diğerleriyle bir araya gelebilecekleri ve görüşebilecekleri mesajı verdiğini öne sürüyor.Bu ay başında Vatikan'da ilk kez düzenlenen bir konferansla Papa'nın 2006 yılında sarf ettiği sözlerinin izleri ortadan kaldırmaya çalışmıştı. Papa 2006 yılındaki bir konuşmasında Bizans imparatorlarından birinin sözüne atfen Hz. Muhammed'in kılıçtan başka bir şey getirmediğini ileri sürmüş, bu sözleri İslam dünyasının yanı sıra Batı'da da büyük bir tepki çekmişti.

Papa daha sonra bu gerilimi azaltmak için Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirerek Sultan Ahmet Camii'ni ziyaret etmişti. Papa'nın temsilcileri başta Mısır olmak üzere pek çok İslam ülkesini de ziyaret ederek diyalog mesajları vermişti.

CİHAN