kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Engel tanımayan Hasan öğretmen

Giriş Saati : 23.11.2008 14:36
Güncelleme : 23.11.2008 23:02
Yeni Haber
Antalya'da yaşadığı rahatsızlık nedeniyle yürüyemeyen ve tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan 28 yaşındaki Hasan Karaman, Döşemealtı ilçesindeki bir ilköğretim okulunda matematik öğretmeni olarak görev yapıyor.

Kas dokusunun küçülmesi şeklinde kendini gösteren müsküler distrofi hastalığına yakalanan 28 yaşındaki Hasan Karaman, tüm zorluklara rağmen çok sevdiği öğretmenlik mesleğindeki 6. yılını doldurdu.

Döşemealtı ilçesindeki Killik Köyü İlköğretim Okulunda matematik öğretmenliği yapan Karaman, tekerlekli sandalyesiyle geldiği okulda öğrencilerine ders veriyor.

Mesleğini çok sevdiğini ve kutsal bir görev yaptığına inandığını belirten Karaman, ''Her türlü zor şarta rağmen derslerde çocuklarımla beraber olmak dünyanın en güzel şeyi'' dedi.

Öğrencilerinin ve meslektaşlarının kendisine anlayışla yaklaştığını, kendisini soyutlamadığını ifade eden Hasan Karaman, hastalığının nasıl geliştiğini şöyle anlattı:

''Hastalığım ilköğretim 7. sınıftayken fark edildi. Parmak uçlarıma basarak yürüyordum, koşu yarışmalarında geride kalıyordum. Doktora gittik, basit bir ameliyatla sinir gevşetildi. Sonra topuklarıma basabildim. Fakat ameliyattan sonra bir güç kaybı oluştu. Anlamsız yere düşüyordum, merdivende yoruluyordum. Biz bunu narkozun etkisi olarak yorumladık, ama değilmiş. Liseye başladığımda sorunlarım daha da arttı. Herkesin çok sevdiği beden dersinden nefret ediyordum. Kredili sistemde liseyi 2,5 yılda bitirdim liseyi. Sonra da Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği bölümü kazandım. Bu süre içinde ayakta duramaz hale geldim, yani birçok şeyi kaybettim, ama çok önemli dostluklar kazandım.''

MAHKEME KARARIYLA ATAMA

Hasan Karaman, okulu bitirdikten sonra öğretmenlik yapabilmek için gerekli sınavları geçtikten sonra Devlet Hastanesi'nden de öğretmenlik yapabileceğine dair rapor aldığını anlattı.

Son olarak engellilerin çalışmaya uygun olup olmadığını belirleyecek komisyona girdiğinde büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirten Karaman, bu komisyonun çalışmaya uygun olmadığı yönünde karar aldığını dile getirdi.

Komisyonun kendisini sadece 40 saniye incelediğini iddia eden Karaman, ''Bana (İsmin ne, hangi okulu bitirdin?) gibi sorular sordular. Sonrasında sınıfın düzenini sağlayamayacağım gerekçesiyle öğretmen olmama olur raporu vermediler'' dedi.

Karaman, açtığı davanın ardından mahkemenin komisyon raporunu yeterli bulmayarak öğretmenlik yapabileceği yönünde karar aldığını kaydetti.

''İNSANLAR SADECE GÖZLERİME BAKTI, AYAKLARIMA DEĞİL''

Göreve Kahramanmaraş'taki Erkenez İlköğretim Okulunda başladığını belirten Karaman, ''Göreve ilk başladığımda engelimden dolayı tedirgindim. Çekincelerim vardı. Ama öğrencilerim, öğretmen arkadaşlarım ve mahalle halkı bana çok büyük anlayışla yaklaştılar. İnsanlar sadece gözlerime baktılar, ayaklarıma değil'' diye konuştu.

Karaman, görevdeki 6. yılını doldurduğunu, son bir yıldır da Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki Killik Köyü İlköğretim Okulunda matematik öğretmenliği yaptığını kaydetti.

Yeni yapılan okulun fiziki yapısının engelliler için çok uygun olduğunu dile getiren Hasan Karaman, okula kendisine ait araçla gidip geldiğini, okula girişteki rampadan çıkarken sandalyesini öğrencilerinin ve öğretmen arkadaşlarının iterek kendisine yardımcı olduğunu ifade etti.

Karaman, ''Mesleğimi çok seviyorum. Öğretmenlik yapmaya sonuna kadar devam etmek istiyorum'' dedi.

(AA)