kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk rakısı, uzo gibi milli içki olacak vergisi düşük kalacak

21.11.2008
Maliye Bakanlığı, alkollü içkilerdeki özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulamasını yeniden düzenliyor. Buna göre Türk rakısı Yunan Uzosu ile aynı statüde değerlendirilerek düşük vergiye tabi tutulacak..
Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinde vergi faslının açılması için gereken alkollü ürünlerden alkol derecesine göre vergi alınması ve Tütün Fonu'nun kaldırılması koşuluyla ilgili çalışmalar, son aşamaya geldi. Çalışmada, viski lobisinin baskısına karşın Türk rakısının Yunanlıların Uzosu ile aynı statüde (milli içki) değerlendirilecek ve yüksek alkol derecesine sahip diğer ürünlerle arasındaki 1'e 2 dengesi korunacak. Maliye Bakanlığı, alkollü ürünlerdeki ÖTV uygulamasıyla ilgili taslak çalışması hazırladı. Çalışmada, Maliye bürokratlarının yanı sıra Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun görüşü dikkate alındı ve Tütün Fonu'nun kaldırılmaması kararlaştırıldı. Taslakta alkollü ürünlerden alınan ÖTV ise yeniden düzenlendi. Buna göre damıtılmış ürünlerde nispi ÖTV kalkacak ve bu ürünlerden sadece maktu ÖTV alınacak. Maktu rakamlar da değişecek. Bu çerçevede rakı dışında, yüksek alkol derecesine sahip votka, cin, viski gibi ürünlerin maktu ÖTV'leri eşitlenecek. Rakı dışındaki damıtılmış alkollü ürünlerin tümü aynı tutarda maktu ÖTV'ye tabi olacak. Maktu tutarlar da, ürünler arasında vergi kaybı yaratılmayacak şekilde eşitlenecek.

ŞARAPTA DEĞİŞİKLİK YOK
Yeni rejimde rakının vergi yükü aynı kalacak. Şarabın vergisinde ise bir değişiklik yapılmıyor. Şarapta nispi ve maktu ÖTV uygulaması aynen sürüyor. Maliye'den bir yetkili, ürünleri alkol derecesine göre vergiye tabi tutan AB'nin Yunanlıların Uzosuna ayrıcalık tanıdığına işaret etti. Alkol derecesi yüksek de olsa Uzonun düşük vergiye tabi tutulduğunu belirten yetkili "Biz de rakıda aynı şeyi istiyoruz. Rakı da Türkiye'nin milli içkisi ve uzo ile aynı statüye sahip olmalı. Yeni vergi rejiminde bunu dikkate alıyoruz'' dedi.