kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bedava olsa bile benzinin litresi 1.94 YTL'den az olmaz

21.11.2008
Tüpraş, 2.92 YTL'lik benzinden 1.94 YTL'lik vergi alındığını belirtti ve rafineri payının sadece 58 kuruş olduğuna işaret etti..
Petrol fiyatlarının 147 dolardan hızla 50 doların altına inmesine karşın akaryakıt fiyatlarının aynı hızda düşmediği eleştirilerine TÜPRAŞ'tan yanıt geldi. Şirket pompa satış fiyatının içindeki en büyük payın vergi olduğunu, benzinin bedava olsa bile 1.94 YTL'lik ÖTV ve KDV alındığını hatırlattı. TÜPRAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde akaryakıt fiyatları konusunda kamuoyunda bilgi kirliliğinin yaşandığı belirtildi. Petrol piyasalarında ham petrol ve ürünlerin dolar üzerinden işlem gördüğü, yurt içi ürün fiyatlarının ham petrole değil, her ürünün Akdeniz piyasasındaki fiyatına göre hareket edildiği, bu nedenle de ürün bazındaki hareketlerin dönemsel veya sezonsal olarak ham petrol ile bire bir örtüşmediğine dikkat çekildi.

HASSASİYETLE YAKLAŞIYORUZ
TÜPRAŞ'ın uluslararası piyasalarda son dönemde meydana gelen hızlı iniş ve çıkışlara da aynı hassasiyetle yaklaştığı belirtilen açıklamad şöyle denildi: "Petrol fiyatlarının düşüş yönünde hareket ettiği 8 Temmuz - 20 Kasım 2008 döneminde, motorin ve benzin fiyatları 13 kez düşürülmüş, 3 kez artırılmıştır. Akaryakıt fiyatları tespitinin belirleyici kriteri, Akdeniz Piyasasındaki fiyatlar olmakla birlikte, dolar bazlı oluşan fiyatlar nedeniyle kurdaki değişim de önemli bir belirleyici olmakta.''