kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Kur, kendi kendine dengeye kavuşacak"

Giriş Saati : 22.11.2008 16:49
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, artan döviz kurlarının kendiliğinden dengeye kavuşacağını ve Türkiye'nin 2010'dan sonra ihracattaki başarılı seyrini tekrar yakalayacağını söyledi.

Tüzmen, Gaziantep'te başarılı ihracatçıların ödül töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin yüksek döviz kurları ve bazı ihracatçıların kurun alt fiyatının sabitlenmesine ilişkin önerileri hatırlatması üzerine Tüzmen, kurların zamanla kendi kendine dengeye geleceğini söyledi. Kurun sabitlenmesine ilişkin değişik tekliflerin geldiğini ancak serbest piyasa ekonomisinde yukarı yönde hareketler olduğu gibi aşağı hareketlerde olduğunu belirtti.

Devlet Bakanı Tüzmen, "Aslında 2003 yılında dolar kuru 1.70 seviyelerinden 1.60 sevilerine hareketlendiği zaman tutabilseydik o zaman bu günleri çok daha rahat atlatabilecektik. Bu dönemde bence biraz yükselecek tekrar ortalarda bir yerde duracak. Ama artık yeni bir denge var. Bu yeni dengede 1.50'nin üstünde olacak şekilde gözüküyor. Herkes ona göre tedbirini alacak. Bir süre sonra istikrar sağlanacak ve güven ortamı yeniden tesis edilecektir. Merak edilmesin. Dışarıdaki sallantılar bittikten sonra içersi de kendini dengeleyecektir. Geçte olsa mutlaka bir şekilde dengesini buluyor. Birkaç ay içinde ara mal üreticilerimizin, ihracata daha fazla katkıda bulunduğu bir dönemi yaşayacağız. Kurlar da bize avantaj sağlayacak şekilde gittiği zaman, ihracatta başarılı günlerimize tekrar döneceğiz. Tabi bir toparlanma süreci olacak. Sıkıntımız şu anda, Avrupa'da direkt talibin kesildiği ve bizim ihracatımızda da en önemli rol oynayan ana sektörlerdeki ihracat düşüşü. Ancak bu tüm dünyada aynı şekilde düşüyor.

Tüm ülkelerin büyüme oranları ciddi düştü. Ülkelerin büyüme oranları eksilerde. Biz hala artı büyüme oranlarıyla devam ediyoruz. İnşallah, ihracatımız da bu yıl söz verdiğimiz gibi 125 milyar doların üstüne çıkacak. 2009-2010 yine zor senelerimiz olacak. Ondan sonra yapacağımız çalışmalarla 2023 yılı için koyduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi göreceğiz inşallah." diye konuştu.

Pazartesi günü açıklanması beklenen ekonomik paketin reel ekonomiyi rahatlatıp rahatlatmayacağına ilişkin soruya ise Tüzmen, "Ekonomik paket gibi herkesin kullandığı bir terminoloji bana biraz farklı geliyor. Bizim için önemli olan Eximbank kaynaklarının artırılması, DEFİF (Destekleme Fiyat İstikrar Kredisi) kaynakların artırılması ve ihracata verilen destek.

Çünkü bu ülke ihracatçılar sayesinde ayakta duruyor. Böylesine sıkıntılı bir dönem bu rahatlıkta geçiliyorsa bu ihracatçıların sayesinde. Çünkü Türkiye'de döviz var. 100 milyar doların üzerinde döviz getirme becerisini göstermişler. Bu ülkenin ekonomik çarkları bunlarla dönüyor. Kriz nedeniyle yaşanan sorunların yine ihracata ağırlık verilmesi ve ihracata mal hazırlayan sanayiye ağırlık verilmesiyle çözümlenebileceğine inanıyorum. Bu yöndeki çalışmalarımız da sürüyor." cevabını verdi.

(CİHAN)