kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çevre dostu elektrikli arabalar

Giriş Saati : 20.11.2008 17:16
Güncelleme : 20.11.2008 23:02
Yeni Haber
Danimarka'nın en büyük enerji şirketi Dong Energy elektrik ile çalışan araba üretimine milyarla kron değerinde büyük bir yatırım yapmayı düşünüyor. Danimarka piyasasına kademeli olarak yaklaşık 500 milyon adet elektrikli araba sürme planları yapan Dong Energy bu dev yatırım için hükümetten yardım talep ediyor.

Ülkenin yollarını çevre dostu elektrikli arabalar ile doldurmayı vaat eden Dong Energy bu yatırımı gerçekleştirmek için hükümetten elektrikli arabalar için alınacak taşıt alım vergisinden 2020 yılına kadar feragat etmesini bekliyor. Hali hazırda hükümet elektrikli araba alımını teşvik adına arabayı satın alanlardan 2012'ye kadar taşıt alım vergisi alınmayacağını duyurmuştu. Hükümetin bu vergi muafiyet süresini 2020'ye kadar uzatmasını isteyen Dong Energy bu yolla elektrikle çalışan arabanın potansiyel müşterilerinin artacağını hesaplıyor.

Başbakan Anders Fogh Rasmussen kısa bir süre önce hükümetin çevre politikası muvacehesinde çevre dostu projelere vergi kısıntısı gibi dolaylı destekler vereceğini açıklamıştı. Dong Energy tarafından hükümete yapılan son teklif sonrası İklim ve Enerji bakanlığı yetkilileri ile Dong Energy arasında konu hakkında görüşmelerin başladığı bildiriliyor.

Öte yandan, Danimarka Motorlu Taşıtlar Federasyonu (DMTF) Rasmussen hükümetinin çevre dostu elektrikli arabaları destekleme planlarına ihtiyatlı yaklaşıyor. DMTF Baş Danışmanı Torben Kudsk "Umarım hükümet bütün yumurtaları aynı sepete koymayı düşünmüyordur. Dong Energy tarafından üretilecek elektrikli arabaların benzinli arabaların yerini tam olarak doldurması imkansız" şeklinde konuştu. Kudsk hükümetin sadece elektrikle çalışan arabalar yerine hem elektrik hem de benzinle çalışan arabalara yatırım yapmasını tavsiye etti.

CİHAN