kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Başkanın adamları" belirleniyor

Giriş Saati : 20.11.2008 15:23
Güncelleme : 20.11.2008 23:02
Yeni Haber
Amerika'nın 44. başkanlığına seçilen Barack Obama, tarihte Abraham Lincoln'dan sonra Illinois senatörlüğünden Beyaz Saray'a seçilen ikinci kişi oldu. Obama, değişim ve umut vaatlerini yerine getirecek kabinesini seçerken sözünü verdiği dönüşümü gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini zaman gösterecek; ancak ekibi için Amerikan medyasında genel hava ümit verici.

BEYAZ SARAY GENEL SEKRETERİ: RAHM EMANUEL
Obama kabinesinde ilk açıkladığı isim Rahm Emanuel oldu. Obama tarafından Beyaz Saray genel sekterliğine atanan Yahudi asıllı Emanuel'in babası İsrail doğumlu. ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton'ın ekibinde de görev yapmış olan Emanuel'in basına göre en önemli özelliği sadakati. Clinton döneminde değişim ve yeniden yapılanma konularında müzakereci olan Emanuel, 2002 yılında Beyaz Saray'dan Başkan George W. Bush'un ekibinde yer alamayınca ayrılan birisi. ABD Kongresi'nde Illinois eyaletinden 5 bölge milletvekili olan Emanuel, 2004 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin seçim kampanyasında görev aldı.
Obama ile yakın arkadaşlık kurmayı başaran Emanuel, aynı zamanda Clinton ailesine de yakın bir isim. Emanuel yeni görevinde başkanlığa seçilen Obama'nın Beyaz Saray'da çalışmasını ve de önüne gelecek evrakları düzenleyecek. Bir başka ifade ile Obama'nın Beyaz Saray'da eli ayağı olacak. Bazı Demokrat Partililere göre Emanuel, Beyaz Saray'da "gücün" kendisi olurken izlenecek politikalara yön verecek en etkili isimlerden biri olacak. 1959 doğumlu olan Emanuel, Cumhuriyetçilerin sıcak bakmadığı biri. Emanuel için yöneltilen en önemli eleştiri ise; partizan kişiliği.

BAŞDANIŞMAN: DAVİD AXELROD
Barack Obama'nın seçim kampanyasının başı olan David Axelrod, Beyaz Saray'a 2009'da baş danışman olarak göreve başlayacak. Seçim kampanyasını Obama'nın önderliğinde adeta kusursuzca yöneten Axelrod, başkan ile istediği anda görüşebilecek ender kimselerden biri olacak. Siyashayatını daha çok Chicago'da geçirmiş olan Axelrod, bu şehrin ilk siyahbelediye başkanı olan Harold Washington'un da bir dönem danışmanlığını yürüttü. Illinois eyaletindeki siyasdengeleri çok iyi bilen deneyimli danışman Axelrod, Obama'nın 2006 senatörlük seçimi kampanyasına 2004 yılında katıldı. 1955 doğumlu Axelrod, Chicago Tribune gazetesinin de yazarıydı.

BAŞDANIŞMAN: VALERİE JARRETT
Emanuel ve Axelrod gibi başkanlığa seçilen Obama'nın yakın arkadaşı olan Valerie Jarrett, Chicago'nun elit politikacıları arasında. Jarrett de Axelrod gibi Chicago Belediye Başkanı Washington ile birlikte çalışmış. 1995-2005 yılları arasında ise Chicago Ulaşım Yönetim Kurulu'nda görev almış. Obama'nın başkanlık seçim kampanyasında John Podesta ile birlikte "Değişim Projesi" ekibinin başında yer alan Jarrett, Beyaz Saray'ın ülkelerle ve halkla iletişimi konusunda başkana danışmanlık hizmeti verecek. Beyaz Saray'ın güçlü isimleri arasında yer alacak olan Jarrett, 1956 İran doğumlu ve avukat.

DEŞİŞİM EŞ-BAŞKANI: JOHN PODESTA
Eski başkanlardan Bill Clinton'ın kurmaylarından olan John Podesta, Obama'nın ekibinde Değişim Eş Başkanlığı görevine getirildi. Beyaz Saray deneyimi olan Podesta, 1998 - 2001 tarihleri arasında Clinton'ın "Amerika Geliştirme" ekibinin başında yer aldı. Center for American Progress isimli sol düşünce kulübünün aktif elamanlarından olan Podesta, mezun olduğu Georgetown Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak bir dönem ders vermiş birisi.
Önseçimlerde Hillary Clinton'ın seçim kampanyasında görev alan Podesta, bu yılın başlarında "Değişimin Gücü" başlıklı kitap yazdı. 1949 Chicago doğumlu olan Podesta, Kongre'de de Demokrat Parti için birçok görev üstlenmiş, politika dünyasında tanınan bir isim.

BAŞDANIŞMAN: PETE ROUSE
Obama'nın Beyaz Saray'daki ekibinde yer alacak olan bir diğer danışman da Pete Rouse. Sağlık Bakanlığına atanan Senato Demokrat Parti Çoğunluk eski lideri Tom Daschle ile uzun süre çalışan Rouse, 1946 doğumlu. Amerikan Senatosu'nda dengeleri çok iyi bilen deneyimli danışman Rouse, bu özelliğinden dolayı Senato'da 101. Senatör olarak isim yapmayı başarmış biri. Rouse da Jarrett ve Podesta gibi Obama'nın seçim kampanyası döneminde "Değişim Projesi" ekibinde yer aldı. Senato'daki ilk senesinde Obama'ya danışmanlık hizmeti veren Rouse'un, Başkan'ı özellikle kongredeki dengeler ile kapalı kapılar ardındaki gelişmelerden haberdar etmesi bekleniyor.

BASIN SEKRETERİ: ROBERT GİBBS
Obama'nın seçim kampanyasında iletişim direktörlüğü görevini yapmış olan Gibbs, halk ile iletişim konusunda Amerikan basınına göre bir dâhi. Beyaz Saray'da Basın Sekreterliği görevini üstlenecek olan Gibbs, Obama ve yönetiminin halk ve medya ile iletişimini sağlayacak. 2004 başkanlık seçimlerini kaybeden John Kerry'inin de o dönemde basın sözcülüğünü yapmış olan Gibbs, 1971 doğumlu. Alabama'lı olan Gibbs, Kuzey Carolina State Üniversitesi'nde siyasal bilgileri okudu.

BEYAZ SARAY DANIŞMANI: GREG CRAİG
Hillary ve Bill Clinton'ın uzun yıllardır arkadaşı olan Greg Craig, Monica Lewinsky skandalında başkan Clinton'ı mahkemede savunan ekip arasında yer almıştı. Ancak Craig, 2008 başkanlık seçimi yarışında Demokrat Parti içindeki yarışmada Obama'ya ilk desteğini açıklayan isimlerden biri olmuştu. Craig, Beyaz Saray'daki görevinde başkanın hukuk konusunda en yetkin danışmanı olacak. Edward Kennedy ile Dışişleri eski bakanı Madeleine Albright'a dış politikada danışmanlık hizmeti vermiş olan Craig, hukuk bilgisinin yanı sıra uluslararası ilişkilerde de bilgi sahibi biri. Bill Clinton döneminde Beyaz Saray'a danışmanlık yapmış olan Craig, 1945 doğumlu.

BAŞKANIN YASA TEKLİFLERİNİ KONGREYE İLETECEK KİŞİ: PHİL SCHİLİRO
Obama'nın Beyaz Saray'da Oval Ofis'e yerleşmesiyle Kongre'den çıkmasını arzu ettiği yasa değişikliği teklifini hazırlayacak olan Phil Schiliro, Rahm Emanuel ve Pete Rouse ile birlikte çalışacak. Schiliro, yasama görevini yürüten Capitol Hill'de başkanın yardımcısı olacak. Senato'da ve Kongre'de uzun yıllar çalışan Schiliro, 1990 yılında New York'un Long Island yerleşim biriminde bölge vekilliği için yarışmış ancak kazanamamış biri. Son canlı televizyon başkanlık tartışmasının yapıldığı Hofstra Üniversitesinden mezun olan Shiliro, hukuk alanında uzman.

BAŞKAN YARDIMCISI'NIN GENEL SEKRETERİ: RON KLAİN
Bill Clinton'ın başkanlığı döneminde eski Başkan Yardımcısı Al Gore'un genel sekreterliğini yapmış olan Klain, önümüzdeki yıldan itibaren Joe Biden için aynı hizmeti verecek. Al Gore'un Florida'da şüpheli seçim sonuçlarının neticesinde başkanlığı kaybetmesi üzerine oyların tekrar sayımı için uzun süre direnen Klain, son sekiz yıldır özel işlerinde çalışırken hem 2004'te Kerry'ye hem de son başkanlık seçimlerinde Obama'ya televizyon tartışma programlarında yardımcı olmuştu. Klain ayrıca başrolünde Kevin Spacey'in oynadığı 2000 yapımı olan "Recount (Yeniden Sayım)" televizyon filminde rol alarak kısa da olsa oyunculuk tecrübesi kazanmıştı.

GENEL SEKRETER: LİSA BROWN
Hukukçu kimliği ile tanınan Lisa Brown, 1999-2001 yılları arasında Al Gore'un başkan yardımcılığı döneminde Beyaz Saray'da çalışmış bir isim. Obama'ya genel sekreterlik hizmeti verecek olan Brown, Gore'a yakınlığı ile tanınıyor.

KABİNE SEKRETERİ: CHRİS LU
Obama'nın Senato'daki görevi döneminde yasa teklifi ekibinin başında yer alan Chris Lu, seçim kampanyası döneminde de politika danışmanlığı görevini üstlendi. Halen Obama ve Biden'ın "Değişim Projesi" ekibinde bulunan Lu, yeni görevi hükümetin değişim programını günlük olarak takip edip başkana rapor edecek.

CİHAN