kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ankara'nın önerilerine ABD'den ret

Giriş Saati : 20.11.2008 15:33
Güncelleme : 20.11.2008 23:02
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, İran'ın nükleer programına ilişkin Türkiye'nin arabuluculuk önerisiyle ilgili olarak, ''İran ile zaten potansiyel bir süreç bulunduğunu'' söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığındaki günlük basın toplantısında bir gazeteci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ın nükleer programı konusunda Ankara'nın olumlu bir aracılık rolü oynayabileceği yönündeki sözlerini hatırlattı.

McCormack, ''İranlılarla zaten potansiyel bir süreç bulunuyor, eğer (İranlılar) bunu kabul etmeyi seçerlerse. O da, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan süreç. Güvenlik Konseyinin desteğini almış bir süreç. Bu konuya ilgisi olan herkesi elbette cesaretlendiririz.

İran'ın nükleer silah elde etmemesinden çıkarı olan bütün komşularına, nüfuzlarını kullanarak İran'ı, bu mevcut öneriyi değerlendirmesi için cesaretlendirmesini tavsiye ederim'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, İran'ın barışçı amaçlarla nükleer enerji elde etmesine karşı olmadığını söyleyen aynı gazeteciye karşılık McCormack, ''biz de buna karşı çıkmıyoruz. Biz İran'ın barışçı nükleer enerji elde etmesine karşı çıkmıyoruz'' yanıtını verdi. McCormack, problemin, İran'ın uranyum zenginleştirme hedefinden kaynaklandığına işaret etti.

Türkiye ile İran'ın imzaladığı gaz anlaşmasının hatırlatılması üzerine McCormack, İran'ın davranışlarında aynı modelin izlendiğini söyledi ve ''Bu anlaşmaları imzalamak hoşlarına gidiyor, ancak hiçbir bir yere gitmiyor.Bildiğiniz gibi haberlere iyi başlık oluyor, ama pratikte bir etkileri yok'' diye konuştu.

AA