kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yoksulları binlerce YTL dolandırdılar

Giriş Saati : 16.11.2008 11:49
Güncelleme : 16.11.2008 22:07
Yeni Haber
Adana'da cep telefonu ile kontör dolandırıcılığı yapan bir şebekenin, özellikle gelir seviyesi düşük bazı kişileri 14 bin YTL'ye kadar dolandırdıkları bildirildi.

Son haftalarda, Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği'ne ''kontör dolandırıcılığı'' şikayetiyle başvuranların sayısında artış oldu.

Önceden tespit ettikleri telefon numarasını arayan veya çağrı bırakan zanlıların kendilerini Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli başkomiser veya müdür olarak tanıttıkları, zanlıların vatandaşları ikna edebilmek adına gerçekten görevli şube müdürleri veya büro amirlerinin adlarını ve telefonlarını verdikleri tespit edildi.

Ulaştıkları vatandaşlara en yakın petrol istasyonu, market veya telefon bayisinden kontör almalarını söyleyen şebeke üyelerinin, bazı mağdurlardan telefonlarını açık tutmalarını istedikleri, tereddüt eden vatandaşları ise ''Emniyet Genel Müdürlüğü kontörlerin parasını size geri ödeyecek'' diye ikna ettiği öğrenildi.

Şebekenin, kapıcı, temizlikçi, dul veya yaşlı kadın ile düşük maaş alan memurları hedef alarak kişi başı 14 bin YTL'ye kadar onlarca dolandırıcılık olayına karıştığı belirlendi.

Adana'da evlere temizliğe giderek gündelik 30 YTL'ye çalışan L.Ü (44), şebekenin kendisini dolandırdığını iddia etti. Temizlikçilik yaparak iki çocuğunun geçimini sağlamaya çalışan L.Ü, kendisini arayan şebeke üyelerinin aynı yöntemi kullanarak, telefonu açık tutmalarını istediğini belirtti.

Polisin araştırmasına engel olmak istemeyen L.Ü'nün telefonunu 32 saat boyunca açık tuttuktan sonra bir yakınının ''dolandırılmış olabilirsin'' uyarısı üzerine Emniyet Müdürlüğü'ne başvurduğu kaydedildi.

Güvenlik güçlerine durumu anlatınca, dolandırıldığı ortaya çıkan L.Ü, ''Ne yapacağımı şaşırdım yanımda duran koltuğa yığılmışım. Telefon faturasını, çevremden borç alarak ödeyebildim'' dedi.

Apartmanlarda 13 yıldır kapıcılık yaparak geçimini sağlayan K.M'nin (35) de dolandırıcılara aldığı kontör bedelinin 4 bin YTL'yi bulduğu belirtildi. Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran K.M, dolandırıldığını anlayınca gözyaşlarına boğuldu.

Şebekenin bir diğer mağduru E.D. (70) ise eşi öldükten sonra tek başına yaşadığını belirterek, kontörlere verdiği 7 bin YTL bir yana, telefonunu 24 saat süresince açık tutması nedeniyle kabarık bir faturayla da karşı karşıya kaldığını iddia etti.

Bir tekstil fabrikasında çalışan F.M. (29) ise dolandırıcıların istediği kontörleri yetiştirebilmek için ailesindeki tüm kredi kartlarını kullandığını belirtti.

Polise başvurduğunda ''borç batağında'' olan F.M, dolandırıcılara kontör yetiştirebilmek için 12 bin YTL'lik harcama yaptığını iddia etti.
Şebeke tarafından dolandırılmak istenenlerin arasında, gazeteci ve emniyet yetkililerinin de yer aldığı, bu kişilerin durumu fark etmesi üzerine dolandırılmaktan kurtuldukları kaydedildi.

Şebeke üyelerinin mağdurlardan aldığı 5-10 bin YTL'lik kontör şifrelerini bilgisayarlarına yükleyerek parça parça sattığını ifade eden yetkililer, parça kontör satıcılığının kanuni olarak yasaklanması halinde bu suçların önüne geçilebileceğini bildirdiler.

Çoğu zaman kötü niyetli kişilerin kimlik bile beyan etmeden faturasız hat sahibi olabildiğine değinen yetkililer, ''Bakkallarda bile ücret karşılığı 20 kontör yüklenmiş hatlar satılıyor. Üstelik her hangi bir kimlik beyan etmeden buna sahip oluyorsunuz. Suçlular da bu hatları kullanıyor. Sonra yakalanmamak için SIM kartları kırıp atıyor'' diye konuştular.

Yetkililer, şebeke üyelerinin günde 20 bin, ayda ise milyon YTL'ye kadar vatandaşları dolandırdıklarını, polisin kontör talebinde bulunmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, şebekeye karşı dikkatli olunmasını istediler.

AA