kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğuda hayvancılık can çekişiyor

Giriş Saati : 16.11.2008 13:54
Güncelleme : 16.11.2008 22:07
Yeni Haber
Doğuda hayvancılık adeta durma noktasına geldi. Kesecek hayvan bulamayan kasaplar şehir dışından canlı hayvan getirmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. 20 yıl öncesine adar İran ve Irak'ın canlı hayvan ihtiyacını karşılayan Erzurum'da hayvancılık sektörü ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Günlük et ihtiyacının yaklaşık 20 ton olduğunu söyleyen kasap esnafı, ihtiyacı karşılamak için şehir dışından hayvan aldıklarını söyledi. 1975 yıllarında yurt dışına bölgeden et sevkıyatının yapıldığını hatırlatan kasap esnafı, "Maalesef şu an kesecek hayvan bulamıyoruz. Besiciliğin yok olması ile Erzurum mağdur olmuştur" dediler.

Sektörde yaşanan sıkıntı hayvan pazarını da olumsuz yönde etkiliyor. Geçmişte büyük ve küçükbaş hayvanların tıka basa dolu olduğu hayvan pazarında şimdilerde büyük bir sakinlik yaşanıyor.

2005 yılından itibaren et fiyatlarının aynı seviyede olmasına rağmen yem fiyatlarının artış gösterdiğini bu durumunda besicilerin zora soktuğunu kaydeden besiciler, "Yemin torbası 13 lira iken bugün 30 lira. Saman 100 lira iken şu an 300 lira. 2005 tarihinde et 7-8 bin lira iken şu an yine aynı fiyatta et satılıyor. Bu arada hayvan pazarının durumu içler acısı. Tüccarlar gelip burada iş yapmıyorlar. Doğunun hayvan pazarı olan Erzurum'a artık kimse gelmiyor. Bugün Erzurum bitti, böyle giderse yarın Ağrı ve Kars bitecek" diye konuştular.