kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Alzheimer riski evlilerde daha düşük

Giriş Saati : 16.11.2008 13:56
Güncelleme : 16.11.2008 22:07
Yeni Haber
İstanbul Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, Alzheimer hastalığı 65 yaş üzerinde yüzde 5 ila 10 oranında görülürken, 85 yaş üzerinde olanlarda bu oranın yüzde 30'a kadar çıktığını söyledi. Emre, evli ya da düzenli bir ilişkisi olanların Alzheimer'a yakalanma riskinin düşük olduğunu ifade etti.

Finlandiya'da yaklaşık bin 500 kişi üzerinde yapılan uzun süreli bir araştırma sonucuna göre, orta yaş süresince düzenli bir ilişki içinde olan, evliliğini sürdüren insanlarda Alzheimer görülme riski yüzde 50 azalırken, boşanıp tekrar evlenmemişlerde 3 katına, dul kalmış ve tekrar evlenmemişlerde ise 6 katına kadar yükseliyor. Bu durumun sosyal hayatın içinde kalmakla açıklanabileceğini belirten Prof. Dr. Murat Emre, "Sosyal ilişkiler beyni besliyor, böyle olmadığı zaman da hastalık riski artıyor" dedi.

Düşük eğitimli kişilerde de Alzheimer'in görülme oranının daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Emre, Akdeniz usulü beslenmenin ve bedensel olarak aktif olmanın da Alzheimer riskini düşürdüğünü kaydetti. Prof. Dr. Emre, "Alzheimer, ileri yaşta bazı kişilerde gerçekleşen bellek yıkımı. Genellikle 65 yaş üzerinde görülen bu hastalık, tıp dilinde demans (Bunama) olarak nitelenen durumun en önemli nedeni olarak görülüyor. Kişiler, bugünü unutup, geçmişi ile yaşıyor, en yakınındaki insanları tanıyamayabiliyor ve kişiliği tamamen değişebiliyor" diye konuştu. Prof. Dr. Murat Emre, İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nca yapılan ve Alzheimer Derneği tarafından desteklenen araştırmaya göre, Türkiye'de yaklaşık 250-300 bin Alzheimer hastası olduğunu açıkladı.