kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Nemutlu, ehliyetsiz geçen 4 ay için İçişleri’ne de 5 bin YTL tazminat davası açıyor.

'Alkolmetre yanılır' dedi, davayı kazandı

Ali EYCE SABAH
15.11.2008
İzmirli avukatın ehliyetine, alkolmetreye göre el konuldu. "Cihazda hata olabilir, kan tahlili şart" diyerek dava açan avukatı mahkeme haklı buldu..
Alkolmetreyle yapılan ölçümde 0.76 promil alkollü çıkınca ehliyetine el konulan İzmirli avukat Cem Nemutlu, talep ettiği halde kan testi yapılmadığını belirterek dava açtı. Mahkeme de, sürücünün itirazı üzerine kan tahlili yapılması gerektiğini belirterek ehliyeti geri verdi. İzmirli avukat Cem Nemutlu, geçtiğimiz mart ayında, Bozyaka'da trafik kontrolüne alındı. Alkolmetreyle yapılan kontrolde 0.76 promil alkollü çıkan avukat, alkol almadığını belirterek kan ölçümü yapılmasını istedi. Ancak polisler alkolmetre ölçümüne dayanarak ehliyete 6 ay süreyle el koydu. Polislerin hazırladığı hiçbir belgeye imza atmayan avukat, o gece önce adli tıp ardından da özel bir hastaneye giderek kan testi yaptırmak istedi. Ama görevliler sevkli olmadığı için kandan alkol testi yapmadılar. Alkolsüz olduğunu kanıtlayamayan avukat, bunun üzerine İzmir 2. İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve alkolmetre cihazlarının arızalı olabileceği ya da doğal şartlardan etkilenebileceği iddiasıyla, ehliyetine haksız şekilde el konulduğunu öne sürdü.

DANIŞTAY KARARI KANIT OLDU
Avukat Nemutlu, Danıştay 8. Dairesi'nin daha önce bir olayla ilgili olarak verdiği, alkolmetreye dayanarak ehliyete el konulmasını iptal etme kararını da delil olarak sundu. Yaklaşık 2.5 ay önce yürütmeyi durdurma yönünde bir karar veren mahkeme, geçtiğimiz günlerde de ehliyetin iadesi yönünde karar aldı. Mahkeme heyeti kararda ayrıca, cihazla ölçümünün ciğerdeki havaya göre yapılması nedeniyle yanılmalara sebebiyet verebileceğine ve itiraz halinde sürücünün kan tahlilinin yapılması gerektiğine işaret etti.