kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İŞSİZLİK NİKKEİLER’İ VURACAK...Japonları korkutan bir başka önemli konu da global kriz. Henüz istihdam kayıpları yaşanmasa da, ihracata dayalı bir ekonomi olan Japonya’nın en büyük pazarı ABD’deki gelişmeler endişeyle izleniyor. Krizin devamında ilk işi kaybedecekler, savaştan sonra Güney Amerika’ya göçedip dönen ve Nikkei olarak adlandırılan kuşaklar gösteriliyor.

Japon ev kadınları krizden Türk bonosuyla korunacak

ŞAH TANYERİ TOKYO
15.11.2008
Yüksek getiri peşindeki Japon kadın yatırımcılara, Türk şirketlerinin hisselerinin ardından küresel kriz ortamında 2009'dan itibaren sabit getirili Hazine bonosu pazarlanacak..
Japonya'da sıfıra yakın faiz oranlarının, belli birikime ulaşmış Japon kadınlarını Türkiye'de yatırıma yönelttiği bilinen bir konu. 'Carry trade' denen düşük faizle borçlanıp yüksek faizli yatırım araçlarına yatırım Japon kadınları tarafından cazip bulununca, Türkiye'de de faaliyet gösteren bir banka "Merhaba Fon" adı altında, büyük Türk şirketlerine ait hisse senetlerinden oluşan yatırım enstrümanını 2006'dan itibaren Japon kadınlarına pazarladı. Satışa, Japon bankaları da aracılık yaptı. Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, 10-15 milyon dolarla başlayan yatırımın hacmi 150 milyon dolara kadar çıktı. Ancak, uluslararası piyasalardaki krize bağlı olarak dalgalanma arttıkça, Japonya'da ilgi sabit getirili ürünlere yöneldi. Yetkililer, bu nedenle bankanın yeni yılın başında Hazine bonosuna dayalı ürün çıkartmak için hazırlık yaptığını söyledi. Yetkililer, Japonlar'ın, al-satçı olmadığına, uzun vadeli yatırımlar yaptıklarına dikkat çekti.

BİRİKİM SAHİPLERİ YAŞLI KADINLAR
Buradaki Japon kadınları ifadesinden yaşlı kadınları anlamalıyız. Asya Yarışçılık Federasyonu'nun konferansı dolayısıyla Japonya'nın başkenti Tokyo'ya yaptığımız seyahatte, servet sahiplerinin toplumun yaşlı kesimleri olduğunu öğreniyoruz. Yaşlılık, aynı zamanda global krizle birlikte toplumu bekleyen en büyük tehlikelerden biri olarak gösteriliyor. Düşük doğurganlık oranı, yüksek hayat standardı toplumdaki yaşlı nüfusunu artırırken, şoförlük dahil hemen tüm mesleklerde yaşlıları faal iş gücü olarak görmek mümkün.
Haberin fotoğrafları