kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Ümük' bir kenara bırakıldı IMF ile anlaşmaya yaklaşıldı

BÜLENT AYDEMİR WASHINGTON
15.11.2008
Başbakan Erdoğan, "Ümük sıkıyor" dediği IMF'nin başkanı Kahn ile Washington'da bir araya geldi. Taraflar IMF heyetiyle yeni stand-by anlaşması için görüşmelerin sürdürülmesini kararlaştırarak masadan kalktı..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Washington'da IMF ve Dünya Bankası başkanları ile görüştü. Erdoğan, Türkiye'nin IMF ile yaptığı görüşmelerle ilgili olarak "Çözüme en yakın noktadayız" dedi. Dünya Bankası Başkanı Zoellick küresel krizin etkilerinin sınırlandırılması için Türkiye'ye yönelik kredi imkanlarını artırma niyetlerini ortaya koyarken, IMF heyeti ile yeni stand-by anlaşması için teknik görüşmelerin sürdürülmesi kararlaştırıldı. Görüşmede Türkiye-IMF ilişkilerinin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı. IMF ile "ümük sıkma" polemiğinin ardından Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesi öncesinde Hay Adams Otel'de IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmelere, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı da katıldı.

ÜÇ ALANDA DESTEK
Zoellick, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde, "Türk ekonomisindeki gelişimi takdirle karşılıyoruz" diyerek övgüde bulundu. Zoellick, dünyayı etkileyen küresel krizle ilgili değerlendirmelerini Erdoğan ile paylaştı. Zoellick, krizin etkilerinin sınırlandırılması için Türkiye'ye yönelik kredi imkanlarını artırma niyetlerini ortaya koydu. Bu bağlamda istihdam desteği ile KOBİ'ler ve yenilenebilir enerji alanında Türkiye'ye yönelik ülke kredisi üst limitini artırma eğilimini dile getirdi.

GORÜŞMELERE DEVAM
Erdoğan, "Ümüğümüzü sıktırmayız" mesajı gönderdiği IMF'nin Başkanı ile de bir araya geldi. Görüşmede, IMF ile ilişkilerin devamı ve çerçevesi üzerinde duruldu. Görüşmede, yeni stand-by anlaşması için teknik seviyede çalışmaların devam etmesi kararlaştırıldı. Görüşmede, Kahn'ın, dünya ekonomisinin görünümü hakkında Başbakan'a bilgi verdiği öğrenildi. Türkiye ve IMF ilişkilerinin devamı için görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı.