kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'nın ataları Türk mü?

Giriş Saati : 16.11.2008 13:42
Güncelleme : 16.11.2008 19:54
Yeni Haber
Araştırmacı-Yazar Cezmi Yurtsever, ABD'nin ilk siyahi başkanı Barack Obama'nın atalarının Türk asıllı olduğunu iddia etti. Yurtsever, yaptığı açıklamada, ABD Başkanı seçilen Obama'nın kimliği ve kökeni üzerine yaptığı araştırmalarda, atalarının sosyo-kültürel kimliğinde Türk izlerine rastladığını ifade etti.

Obama'nın biyografik bilgilerini dikkatle inceleyenlerin, adının başındaki "AKA" sözcüğünü görebileceğini belirten Yurtsever, "'AKA' sözcüğü; 'önde gelen, baş, reis, büyük' gibi anlamlar içeren eski bir Türkçe sözcüktür. Türkiye'de genelde 'AGA' olarak da kullanılır. Barack Obama'nın ismi babasının kimliğinin tekrarıdır.

Ve onun köken bilgileri dedesi Hüseyin Onyango Obama ve daha büyük dedelerine dayanır" dedi. Hüseyin Onyango Obama'nın 1895-1979 yılları arasında yaşadığını ifade eden Yurtsever, "Kenya'da hayatını sürdüren Hüseyin Onyango, gençliğinde Hristiyan misyonerlere aşçı olarak hizmet etti. Ama İslam inancına bağlı olarak aile düzenini kurdu. Onun da baba ve dedesi Osmanlı'ya bağlı Türk kimliği taşıyan insanlardı. O dönemin hatırası olarak aşiret ve aile içinde Türkçe "AGA" veya "AKA" şöhret ismi kullanıla geldi.

Özetle Obama aşiretinin, kültürel kimliğinde Türk asıllı olma durumu da vardır" diye konuştu. Hüseyin Onyango Obama'nın atalarının, Osmanlı'ya bağlı Güney Sudan'daki "Türkiye" vilayetinin yurttaşları olduğunu söyleyen Yurtsever, "ABD istihbaratının Güney Sudan ve Victorya Gölü'ne kadar olan Kenya topraklarının tarihi gelişimi üzerine hazırlamış olduğu ve Kongre Kütüphanesi arşivinde bulunan rapora göre, Osmanlı'ya bağlı Mısır'daki Mehmet Ali Paşa yönetimi 1821-1884 yılları arasında Sudan ve Kenya'yı da içine alan bölgeyi 'Vilayet-i Türkiye' olarak isimlendirmişti.

Osmanlı'nın bayrağı olan yıldızlı üç hilal bayrak kullanılmıştı. Bu dönemde Osmanlı padişahının onayı ile Mısır paşalarının da bilgisi dahilinde Türkiye vilayetine gönderilen yöneticiler ticaret ve madenciliği geliştirdiler" dedi.

Hartum, Darfur gibi şehirlerin aynı zamanda Afrika'nın ortasında Türkiye'ye giriş merkezleri olarak da kullanıldığını vurgulayan Yurtsever, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede 1885 yılında İngiliz sömürge yönetimi kuruluncaya kadar Türk yönetiminin sözleri geçerliydi. Bu dönemin hatırası olarak günümüzde Kenya-Sudan sınırında bulunan Türk gölü (Turkuana), Türk su kaynağı (Turkwel) isimleri harita üzerinde kolayca bulunabilir. Yapılan araştırmalara göre 19. yüzyıl ortalarında Osmanlı'ya bağlı Türkiye vilayetinin güney sınırları, Ekvator dairesi ve Victorya Gölü'ne kadar uzanıyordu."

İHA