kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Seks köleliği ile savaşı insanlığın onuru oldu

Murat KARPUZ DIŞ HABERLER
15.11.2008
10 yaşındayken geneleve satılan Kamboçyalı Somaly Mam, kurduğu vakıfla 4 bin kızı fuhuştan kurtardı. Almanya'dan insanlık ödülü aldı. Sözcüsü SABAH'a konuştu..
Almanya'nın saygın vakıflarından Roland Berger bu yıl insanlık onuru ödülünü Kamboçyalı kadın hakları savunucusu 38 yaşındaki Somaly Mam'a verdi. Vakfın Mam'a verdiği 1.3 milyon dolarlık para ödülü Nobel sahiplerinin aldığı para ödülü ile eş. Seks kölesi olarak satıldığı kasabadan kaçarak Fransa'ya yerleşen ve adına kurduğu vakfın açtığı sığınma evleriyle 4 bin yetim Kamboçyalı kızı seks tacirlerinin elinden kurtaran Mam nisan ayında da Glamour dergisinin 'yılın kadını' ödülünü almıştı. SABAH'ın konuştuğu sözcüsü Som Sophatra "Bu ödül yalnızca Mam'a değil, seks köleliğine karşı mücadele veren herkese verildi. Yani insanlık kendi ayıbına karşı mücadelede ödül oldu. Asla durmayacağız. Daha yapılacak çok iş, kurtarılacak çok seks kurbanı kadın var" dedi.

PAPA İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Ünlü modeller Petra Nemcova, Veronica Varecova, Hollywood sinemasının ünlü aktrisi Susan Sarandon vakfın üyesi ve destekçilerinden. Eski papalardan Jean Paul'ün ve İspanya Kraliçesi Sophia'nın makamlarında ağırladığı Mam, ABD'li senatör Hillary Clinton'la da birkaç kez bir araya geldi. Kamboçya'da doğduğu köyde 10 yaşındayken kendisine "büyükbabanım" diyen adam tarafından geneleve satıldı. Patronunun öldürülmesini fısat bilerek kaçmayı başardı. Fransa'ya sığındı. Anılarını anlattığı "Kaybedilen Masumiyete Giden Yol" kitabını yüzbinler okudu.