kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

... ve bir Türk tarih yazdı

15.11.2008
Almanya'da Yeşiller Partisi'nin eşbaşkanlığı için girdiği yarışı kazanarak ülkede bir ilki gerçekleştiren Özdemir, "Dışlananların sesi olacağım" dedi..
Almanya Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir, dünkü parti kurultayında delegelerin ezici çoğunluğunun oyunu alarak eşbaşkanlık koltuğuna oturdu. Böylece ülkede üçüncü parti konumundaki Yeşiller'de bir ilke imza attı. Erfurt kentindeki iki günlük kurultayda, 779 delegeden 617'sinin evet oyunu almayı başaran Özdemir böylece Almanya'da bir partinin dümenine geçen ilk Türk kökenli Alman olmayı başardı. 1994'teki genel seçimlerin ardından Federal Meclis'e seçilen ilk Türk kökenli milletvekili olarak adını tarihe yazdırdı. Diğer eşbaşkan olan Claudia Roth ise, delegelerin yüzde 82.7'sinin oyunu alarak yeniden bu göreve seçildi.

FORMALİTE İCABI ADAY
Kongrede yaşanan en ilginç gelişme ise Cem Özdemir'in karşısına alternatif bir adayın çıkacağı dedikodusunun yayılması oldu. Ancak sonradan alternatifin Yeşiller'de "Özdemir dışında kimse eşbaşkanlıkla ilgilenmiyor" denmemesi için formalite icabı başvuruda bulunan ve delegelerin çoğunun tanımadığı Lars Willen adlı partili olduğu anlaşıldı. Yapılan oylama sonucunda Willen 9 oy toplayabildi. Yeşiller Partisi'nde uygulanan "biri kadın diğeri erkek" olmak üzere eşbaşkanlı yönetimdeki görevinde iki yıl kalacak olan Özdemir'in Yeşiller'in ve sol hareketin modernleşen yüzü olması bekleniyor. Oylamanın ardından SABAH'a konuşan Cem Özdemir, Yeşiller Partisi delegelerinin kararlılıkla kendisini kucaklamasından memnuniyet duyduğunu belirtti

"TOPLUMUN PARÇASIYIZ"
Özdemir, "Çok mutluyum. Ama sadece kendim için değil, bütün toplum için. Bu başarıyı özellikle birinci kuşağa adamak istiyorum. Dışlananların sesi olacağım. Bir insan kökeni ne olursa olsun içeriğinden ötürü seçilebilmeli"dedi. Türk vekil, sonuçların açıklanmasının ardından Roth ile birlikte bidona vurarak zaferini kutladı.