kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'de genç nüfus azalıyor"

Giriş Saati : 15.11.2008 15:46
Yeni Haber
Çorum'da düzenlenen, Gençlik İstihdam Zirvesi'ne katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de bugün yüzde 5,5 olan 65 yaş üstü nüfusun 2039 yılında yüzde 14'e ulaşacağını kaydetti.

Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınlara '3 çocuk' önerisinin büyük tepki topladığını hatırlatarak, "Diğer ülkelere baktığımızda 65 yaş üstü nüfusun yüzde 14'lere ulaşması 100 yıllık bir süreç. Bizde hızlı bir şekilde ilerliyor. Ben bakanım bunun faturası ne olacak ben biliyorum." dedi.

Genç nüfusun işsizlik sorununun masaya yatırılması için çok sayıda bürokrat, sivil toplum örgütü temsilcisi ve akademisyenin katılımıyla ilk kez gerçekleştirilen 'Gençlik İstihdam Zirvesi' başladı. Dünya Bankası, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, bir çok bakanlık ve 30'a yakın kuruluşun desteği ile düzenlenen "1. Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi" Çorum Anitta Otel'de başladı. Gençlik istihdamı konusunda tüm tarafların üzerinde uzlaşacağı ve kabul göreceği ortak bir politika belgesinin hazırlanması amacıyla yapılan zirveye katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyanın mali kriz yaşadığı süreçte genç istihdama yönelik toplantının çok önemli olduğunu belirtti. Gençlerin sorumluluk alması gerektiğini anlatan Bakan Çelik, "Hangi sorun ele alınırsa alınsın herkes bu sorunlarla ilgilenmeli. Sorumsuzluk anlayışı ile bunların altından kalkmak mümkün değil." dedi.

Türkiye'de önemli bir genç nüfus olduğunu dile getiren Çelik, gelişmiş ülkelerin gençliği iyi değerlendirdiğini, Türkiye'nin ise bu konuda boşuna zaman harcadığını kaydetti. Yakın gelecekte artık genç nüfusun azalacağını vurgulayan Çelik, "Başbakan 3 çocuk derken herkes feveran etmeye başladı. 2039 yılında 65 yaş üstü nüfus yüzde 14 olacak. Bugün rakam yüzde 5.5. Oysa diğer ülkelere baktığımızda 65 yaş nüfusun yüzde 14'lere ulaşması 100 yıllık bir süreç. Bizde öyle değil. Hızlı bir şekilde ilerliyor. Bazıları bu artışı normal karşılıyor. Ben bakanım bunun faturası ne olacak ben biliyorum. Gençler düşünmeli. İyi analizler yapmalı. Ülkenin geleceğine katkıda bulunmalı. Yoksa diğer yolların tümü mevsimliktir. Dünya bunları terk etti." açıklamasında bulundu.

"İŞSİZLİĞİN SEBEBİ KIRSAL KESİMDEKİ GENÇ NÜFUS"


ODTÜ Öğretim Üyesi Doç Dr. Hakan Ercan da, istihdam sorunun kaynağında kırsal kesimde niteliksiz yetişen gençler olduğunu söyledi. "Kırsal kesimde yani tarımla uğraşan gençler fazla olmasaydı çalışma çağındakiler için istihdam sorunu bulunmayacaktı." diyen Ercan, kırsaldan kente genç nüfusun devamlı göç ettiğine dikkat çekti.

İleriki yıllarda bu boyutta göç dalgasının yaşanmayacağını aktaran Ercan, sebebini ise kırsalda doğurgan nüfusun azalmasına bağladı. Türkiye'de nüfusun yaşlandığına da vurgu yapan Ercan, "2010'dan itibaren 60 ve üzeri yaş grubu sayısı artacak. Artık nüfusumuz yaşlanıyor. Bazı sorunları çözmemiz gerekir yoksa 2 nesil sonra daha ciddi problemlerle karşılaşırız. AB sihirli bir değnek değil. Böyle olsaydı AB'nin en önemli ülkelerinden Belçika'daki işsizlik oranı yüzde 14 olmazdı. AB'ye üyelik istihdam sorunlarımızı çözmez, onu ancak biz çözeriz." diye konuştu.

DÜNYA BANKASI'NDAN PROJESİ OLAN GENÇLERE 15 BİN DOLARLIK FON

BM adına toplantıda yer alan ILO Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe de, küresel olarak ele alındığında genç işsizliğin büyük bir sorun olduğunun altını çizdi. Sorunun ulusal ve uluslararası boyuttaki işbirlikleri ile çözülebileceğini anlatan Aslantepe, gençlerin de işbirliği ile genç istihdama yönelik ulusal eylem planını şekillendirme çalışmasının önemli bir adım olduğunu kaydetti. Dünya Bankası'nın gençlere yönelik yeni bir çalışmasının olduğunu ifade eden Aslantepe, gençlere yaratıcı fikirleri oluşturmaları için kişi başı en az 15 bin dolarlık yeni bir fon ayrıldığının müjdesini verdi.

Zirveye, İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata, ILO Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, Çorum Valisi Mustafa Toprak, DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, AK Parti Çorum Milletvekilleri Agah Kafkas, Cahit Bağcı, Ahmet Aydoğmuş, TOBB Başkanlık Özel Müşaviri Ahmet Şağar, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TİSK Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Pirler ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Köstekli katıldı. Hak-İş ile bağlantılarını kopardığı açıklayan Türk-İş'ten ise hiçbir yetkili toplantıda yer almadı.

(CİHAN)