kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yazıcıoğlu'nun endişesi: Ya cemaatler de isterse

ZÜBEYDE YALÇIN ANKARA
15.11.2008
"Cemevlerine su ve elektrik yardımı yapılabilir" diyen Yazıcıoğlu, "Ahmet efendi, Mehmet efendi cemaati de aynı şeyi isterse ne yapacağız?" dedi..
Hükümetin yeni Alevi açılımına ilişkin çalışmaları yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, "14 asırlık sorunu bir günde çözmemiz bekleniyor" dedi. Cemevlerine su ve elektrik yardımı yapılabileceğini söyleyen Yazıcıoğlu, cemevlerinin ibadethane sayılması halinde başka cemaat ve tarikatların de aynı şeyi isteyebileceğini belirterek, "Cemevlerini ibadethane sayarsanız, tekke ve zaviyeler ile ilgili durum ne olacak? Ahmet efendi, Mehmet efendi cemaatleri de bunun üstüne çıkıp 'bizi de destekleyin' diyecek. O zaman ne yapacaksınız?" diye sordu. Bu tür konularda adım atarken dikkatli olmak gerektiğine dikkat çeken Yazıcıoğlu, "Bir yeri yapayım derken, diğer tarafı bozmak doğru değil. Ortak paydalarımızı ortaya çıkarmak lazım. Bunlar Allah, peygamber gibi ortak inanç ve değerlerimizdir" dedi.

'RAHAT DEĞİLİZ'
Kamuoyunda, hükümetin Alevi açılımı kapsamında cemevlerini ibadethane yapacağı yönünde bir beklenti oluştuğunun hatırlatılması üzerine Yazıcıoğlu, "Cemevlerinin ibadethane yapılması konusunda rahat değiliz" mesajı verdi. Yazıcıoğlu, şöyle devam etti: "Alevilik nedir? Bir din, bir mezhep ya da yorum farkı mıdır? Bu sorular konusunda onların da kendi içinde farklı görüşleri var. Onlar her nasıl kabul ediyorsa bu odur. Ama cemevlerinin elektrik, su gibi ihtiyaçları karşılanabilir. Bunların hangi bakanlığın bütçesinden karşılanacağına bakılabilir." Alevi kesiminin büyük çoğunluğunun büyük bir sıkıntısı bulunmadığına savunan Yazıcıoğlu, bir sıkıntı varsa bunu da çözmek gerektiğini belirtti. Cemevlerinin ibadethane sayılmasının tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin devrim kanunlarına aykırı olabileceğini ima eden Yazıcıoğlu, cemevlerine bu hakkın verilmesi halinde başka tarikat ve cemaatlerin de aynı şeyi isteyebileceğini belirterek, "Cemevlerini ibadethane sayarsanız, tekke ve zaviyeler ile ilgili durum ne olacak? Ahmet efendi, Mehmet efendi cemaatleri de bunun üstüne çıkıp 'bizi de destekleyin' diyecek. Ne yapacaksınız o zaman?" diye sordu. Yazıcıoğlu, önümüzdeki dönemde 5 bin imam almayı planladıklarını, bunların 2 bin 500'nün atamasının 2008 sonuna kadar yapılmış olacağını da söyledi,. Yacızıoğlu, kalan 2 bin 500 kişinin de önümüzdeki yıl içinde atanacağını bildirdi.