kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Erdoğan düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde Türkiye siyasetinde yapmak istediklerini anlattı.

Erdoğan'dan ABD'de iki önemli mesaj

Bülent AYDEMİR / WASHINGTON
15.11.2008
Erdoğan "Seçim barajının düşürülebileceğini Türkiye milletvekilliğinin getirilerek, yüzde 1 oy almış bir partinin bile Parlamento'da temsil edilebileceğini" söyledi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde Türkiye siyasetinde yapmak istediklerini anlattı. Şu anda askıda olan Anayasa değişikliği çalışmalarına değinen Erdoğan, "Yüzde 10 seçim barajının düşürülebileceğini" söyledi. Erdoğan'ın yaptığı konuşma ve sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ: Parlamentoda bizim baraj diğer ülkelere göre yüksek, yüzde 10. Bu düşürülebilir. Düşürülemiyorsa şöyle bir önerim var; 450 milletvekili bu baraja tabi olur, 100 milletvekili bu barajın dışında tutulur onlara uygulanmaz. Yüzde 1 oy oranı olan bir parti bile gelir parlamentoda temsil edilir. Türkiye milletvekilliğini savunanlardan biriyim. Bunu başarmanın önemli olduğunu, çünkü katılımcı demokrasinin bir gereği olduğunu düşünüyorum.

'DOST KAZAN' İLKESİ: Dost kazan, düşman kazanma ilkesiyle yola devam ediyoruz. Altı yıl önce göreve geldiğimizde komşularımızla aramız iyi değildi. Yunanistan ile sorunlar ciddiydi. Bulgaristan ve Romanya ile ideal komşuluk yoktu. Suriye ile diplomatik ilişki yok gibiydi. Irak, İran öyle. Kuzeyde Kafkas ülkeleri ve Rusya ile aynı. Şu anda ciddi bir sorunumuz yok diyebilirim.

STRATEJİK ORTAKLIK: Türkiye, ABD ulusal öncelikleri ve dış politika öncelikleri zaman zaman farklı olsa da önemli stratejik hedefleri aynıdır. Geçmişte bazı sıkıntılar yaşadık. Bunları biz tanımlamaya çalıştık. Bunların yanlış anlamalar sebebiyle olduğunu da anladık. Sonunda anlaştık. Çünkü ortak hedeflerimiz var. Bölgede, dünyada barış ve istikrarın tesisine, barışa hedeflenen bir ülke Türkiye. İnanıyorum ki önümüzdeki yeni süreçte de bu işbirliği devam edecek.

'İCRAATINA BAKARIM'
Erdoğan Ulusal Basın Kulübü'ndeki konuşması sonrasında soruları yanıtladı. Erdoğan, "Başkan Obama ile Bush'tan daha kolay çalışabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Ben seçim meydanlarında söylenen sözlere göre pek değerlendirme yapan bir siyasetçi değilim. Sayın Obama'yı uygulamada göreceğiz."