kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Doğalgaz sızıntısı solunum felcine neden oluyor

Giriş Saati : 14.11.2008 14:18
Güncelleme : 14.11.2008 17:49
Yeni Haber
Doğalgaz kullanımından kaynaklanan hatalar nedeniyle oluşan gaz sızıntısı, solunum felcine neden oluyor. Uzmanlar, gaz sızıntısı olduğu durumda uyarı verilecek cihazların her evde takılı olmasının hayat kurtaracağına dikkat çekiyor.

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon kişi kombili sistem ile doğal gazdan faydalanıyor. Her geçen gün yaygınlaşan doğalgaz kullanımı kombilerde ve şofbenlerdeki emniyet sistemlerini doğru kullanmayı zorunlu kılıyor. Fosil yakıtlar grubunda hidrokarbon esaslı bir yakıt olduğunu aktaran Makine Mühendisler Odası Konya Şubesi Başkanı İsmail Özkarakaya, doğalgazın renksiz, kokusuz, zehirsiz olduğunu söyledi. Doğalgaz karbonmonoksit içermediğinden zehirleyici olmadığını ifade eden İsmail Özkarakaya, ancak havadan daha hafif olan bir yakıt olduğundan kapalı alanlarda sızma halinde gazın tavanda toplandığını belirtti.

Doğalgazın, kapalı hacmi yüzde 5- 15 oranında hava ile karışımı durumunda ateş ve kıvılcım ile temas ettiğinde patlayacağını söyleyen Özkarakaya, "Doğalgaz kullanılan cihazlarda ve tesisatlarda hiçbir şekilde gaz sızıntısı olmamalıdır. Herhangi bir ortamda çok miktarda bulunduğu zaman, ortamda oksijen miktarı azalır. Oksijensiz kalan vücutta önce halsizlik başlar. Bu da vücutta salgılanan laktis asit kaslarda kramplar yaratır. Vücut kasılır, hareket edemez ve bağıramaz durumuna gelir. Eğer aynı ortamda kalmaya devam edilir ise solunum yetersizliği ve solunum felci ortaya çıkar." dedi.

Dogalgaz kullanılan ortamların mutlaka havalandırılması ve gaz sızıntısının önlenmesi gerektiği uyarısında bulunan Başkan Özkarakaya, insanların uyuduğu zamanlarda doğalgazın kokusunu fark edilemediğini aktararak, kombilerde maksimum emniyet sistemi olması gerektiğine değindi. İsmail Özkarakaya, sızıntı olduğunda uyarı verecek cihazların her evde takılı olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de yaklaşık 7,5 milyon binada doğalgaz kullanılıyor. Bunlardan 5 milyonu bireysel ısıtma sisteminde, 1,5 milyonu merkezi sistemde, 1 milyonu ise ticari işletmelerde kullanılıyor.

(CİHAN)