kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yelkenliler diyabete karşı mavi halka oluşturdu

Giriş Saati : 14.11.2008 15:37
Güncelleme : 14.11.2008 17:49
Yeni Haber
Türkiye Diyabet Vakfı, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü"nde şeker hastalığı nedenleri ve alınacak önlemlere dikkat çekmek için İstanbul Boğazı'nda yelkenlilerden mavi halka oluşturdu. Kendileri de diyabet hastası olan 16 yelkenci, Boğaz'ın maviliğinde oluşturdukları mavi halkayla diyabet tehlikesine dikkat çekti.

Türk Diyabet Vakfı düzenlediği basın toplantısı ile Türkiye'de ve dünyada artan diyabet tehlikesine karşı uyarılarda bulundu. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısına Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Mads Bo Larsen, Marina Dragos Yelken İhtisas Kulübü Komodoru Çiğdem Tepecik, Avrupa Parlamentosu Üyesi Marjatta Stenius - Kaukonen, MHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen, Doç. Dr. Şehnaz Karadeniz katıldı.

Diyabetin her geçen gün daha da tehlikeli hale geldiğini belirten Türk Diyabet Vakf Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Birleşmiş Milletlerin 2006 yılında ilk kez diyabeti ortak hareket edilmesi gereken hastalıklar listesine aldığına dikkat çeken Yılmaz, daha önce 40'lı yaşlarda ortaya çıkan diyabet hastalığının günümüzde 10 yaşına kadar indiğini söyledi.

Dünyada diyabete dikkat çekmek amacıyla en güzel "Diyabet halkası" oluşturma yarışması düzenlendiğini ve Türk Diyabet Vakfı olarak bu yarışa iddialı girdiklerini belirten Yılmaz, Asya ve Avrupa'nın birleştiği İstanbul Boğazı'nda yelkenlilerden oluşturacakları Mavi Halka'nın IDF'nin sitesinden 146 ülkede canlı izleneceğini aktardı.

Diyabette erken teşhisin önemine dikkat çeken Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Mads Bo Larsen ise, ortaya çıkar çıkmaz tespit edilen hastalığın çok iyi bir tedavi ile ortadan kaldırılabileceğini ifade etti. Larsen, tedavinin ardından kan şekerinin aşağı çekildiğinden emin olunması gerektiğini ifade etti. Amaçlarının diyabetle ilgili bilinci artırmak olduğunu vurgulayan Larsen, hastalığın teşhisinin hastalar için hayatın yeniden başlangıcı olduğunu belirtti.

30 yıldır diyabet hastası olduğunu aktaran Avrupa Parlamentosu Üyesi Marjatta Stenius - Kaukonen de, tedaviye dikkat ettiği için yıllardır hayatını sorunsuz devam ettirdiğini belirtti. Diyabet hastalığı çeşitleri hakkında da bilgi veren Marjatta Stenius - Kaukonen, kendi ülkesi Finlandiya'da Diyabet 1 hastalığının 5 yaşın altında çocuklarda dahi görülmeye başladığına dikkat çekti. Hastalığın sebebinin henüz tespit edilemediğini vurgulayan Marjatta Stenius - Kaukonen, erken teşhisle diyabetin kontrol altında tutulabileceğini kaydetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yüzde 25'inin diyabet hastası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mithat Melen, halkın bilinçlendirilmesi için medyaya görev düştüğüne dikkat çekti. Melen, televizyon dizilerinde diyabetli hasta karakterine yer verilmesi gerektiğini belirtti. Yelken sporunun diyabet tedavisinde etkin bir rol oynayabileceğine dikkat çeken Marmara Dragos Yelken İhtisas Kulübü Komodoru Çiğdem Tepecik de diyabet hastası bir çok yelkencinin hastalıklarına rağmen yelken sporuna devam ettiğini ifade etti.

Toplantının ardından tamamı diyabet hastası olan 16 yelkenci diyabet tehlikesine dikkat çekmek için Otaköy açıklarında 'Mavi Halka' oluşturdu. 16 yelkenli gemiyle oluşturulan halkanın ortasında "14 Kasım Dünya Diyabet Gününüz kutlu olsun" yazılı dev afiş gerildi. Basın mensupları kaldırılan helikopterlerle Boğazda oluşturulan dev Mavi Halka'yı havadan görüntüledi

(CİHAN)