kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

AK Parti ve A&G Araştırma

2007 genel seçim neticelerini doğru olarak bilen A&G Araştırma, ekim başından itibaren AK Parti oylarında bir gerilemenin ortaya çıktığını gösteriyor. Bu düşüş, arızi olabilirdi ama, araştırma kasımda da aynı eğilimin sürdüğünü belli etti.
2008'in Ocak ayından itibaren sonuçları hatırlatalım:
Ocak % 54.2; Nisan % 41.7; Mayıs % 39.7; Haziran % 42.6; Ağustos % 47.6; Eylül % 48.3; Ekim % 41.3; Kasım % 36.4
22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra, Abdullah Gül cumhurbaşkanı oldu. Gül'ün Çankaya'ya çıkışı, oyları olumsuz etkilemedi. Nitekim, Ocak 2008'de AK Parti'nin oylarının zirve yaptığı görülüyor. Ama ondan sonraki gelişmeler, partiye desteği azalttı. Demokrasinin önünü açacak anayasa değişiklikleri rafa kalkarken, sadece başörtüsüne ilişkin bir düzenleme yapılması, gerginliğe çanak tutan mihrakların da katkısıyla, ülkede bir kutuplaşma yarattı. Sanki cumhuriyet ve devrimler tehlikede gibi gösterildi. Üstelik , "AK Parti için tek özgürlük konusu başörtüsü meselesidir" iddiası da, haklı çıkıyordu. Bir de kapatma davası açılınca, nisan ayında oylar % 41.7'ye kadar geriledi. Mayısta düşme devam etti. Seçmen belirsizliği sevmiyordu. Mamafih, haziranda, -daha kapatma davasının sonucu belli olmadan- gerileme durdu; hatta bir nebze AK Parti'ye destek de arttı. 30 Temmuz günü AK Parti'nin kapatılmayacağı anlaşıldı. Ağustostan itibaren oylar gene yükselme eğilimine girdi ve eylülde oran % 48.3'e kadar çıktı. Sonbaharda, yolsuzluk iddiaları gündeme geldi. CHP, "Laiklikten değil, yolsuzluktan"
vurma kararı almıştı. Bu yeni politikalarında başarılı da oldu. Tayyip Erdoğan'ın duygusallığından da yararlandılar. Onun giderek
"öfkeli bir başbakan" imajı çizmesine biraz da bu iddialarla çanak tuttular. Sonuç meydanda: % 36.4.
Daha genel seçimlere kadar köprülerin altından çok sular akacak. Mahalli seçimlerde yüksek oy alacağı belli olan AK Parti, bu galibiyetin de etkisiyle, çizgisini yükseltebilir. 2011'e kadar ekonomik krizin de sona ermesi bekleniyor. Kısacası, A&G Araştırma, bugünkü eğilimi göstermekle birlikte, 2011'deki muhtemel bir hezimetin işareti sayılamaz.