kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Bizde Obama çıkmaz. Çünkü...

Siyah renkli Barack Obama'nın seçilmesi, Kürt kimliği ya da İslâmi kimlik açısından, Türkiye için demokratik bir model oluşturur mu? Bir başka soru... Obama'nın seçilmesi, ABD'de ırk ayrımcılığı yapılmadığını gösterir mi?
1) "Farklılıklarımız zenginliğimiz" diyen ABD, zenci bir başkan seçti ama, Obama, derisinin rengi hariç, bu ülkenin zencilerine hiç benzemiyordu. En pahalı okulları bitirmişti; fukara mahallelerinin ezilmiş bir çocuğu değil di. Zaten kimliğini öne çıkartan bir siyaset yapmadı; Amerikalıların tümünü kucakladı.
2) Bush tecrübesinden sonra, Demokrat bir başkan seçme eğilimi güçlüydü. Buna rağmen Obama, beyaz bir Demokrat adayın alacağından daha azıyla yetinmek zorunda kaldı. Bu da ırkçı damarın hâlâ mevcut olduğunun delili sayılıyor. Bir başka ifadeyle Obama'nın seçilmesi, "White, AngloSakson, Protestan" (WASP) imtiyazının ortadan kalktığını göstermez. Beyaz, AngloSakson ve Protestan olan bu seçkin zümre, nüfusun ancak % 20'sini oluşturmakla birlikte, ABD'nin kurumlarında büyük bir ağırlık taşıyor. Bakalım bu ayrıcalıklı zengin grup, değişim rüzgârlarından ne ölçüde etkilenecek?
Ülkemize baktığımızda...
- DTP bir türlü bütün Türkiye'yi kucaklayamadı; Apo ekseninde takıldı kaldı; büyüyememesi bundandır.
- AK Parti ise, her ne kadar Türkiye'nin WASP'ları aksi düşüncedeyse de,İslâmi kimlik üzerinden siyaset yapmadı. Buna rağmen, dindar kesimin çözülemeyen problemleri yüzünden o kitleyle ilgilendi.
- ABD'den farklıyız. Çünkü onlar , yasal olarak zenci ayrımcılığını halletti. 1950'lerdeki gibi, otobüslerde sadece beyazların oturabileceği koltuklar, beyazların okuyacağı okullar ve restoranlar olsaydı, o zaman ya Obama seçilemezdi; ya da seçilse önce o sosyal yarayı kapatmak zorunda hissederdi kendini.
Bizde, Obama'dan önce Martin Luther King'lere ihtiyaç var; sonra da adaleti tesis edecek yasal düzenlemelere. Sorunlar giderilince, gerginlik kendiliğinden sona eriyor. Böylece, farklı kimliklerin tek bir potada erimesi, kaynaşması kolaylaşıyor.