kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Giriş Saati : 08.11.2008 12:01
Güncelleme : 08.11.2008 23:04
Yeni Haber
Yağışların artmasıyla mantar mevsimine girildiği belirtilerek, vatandaşların zehirlenmelere karşı dikkatli olması istendi.

İzmir Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ormanlık alanlar ve kırlarda yetişen mantarların zehirlilerini ayırmanın çok zor olduğuna dikkat çekilerek, "Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak, çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Zehirli mantarlar, yüksek sıcaklıkta bile etkisini kaybetmediğinden, pişirilerek yense dahi 3 saat içinde etkisini gösterir." denildi.

Açıklamada, zehirlenme belirtileri şöyle sıralandı: "Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, yüksek ateş, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar, gözbebeklerinde küçülme, kalp ve damar bozuklukları, çarpıntı, şuur bozuklukları, solunum ve dolaşım bozuklukları."

Bu tür şikâyetleri olanların, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi, mümkünse yediği mantarın bir numunesinin de götürülmesi gerektiği belirtildi. Seralarda yetiştirilerek ambalaj içinde satılan kültür mantarlarını alırken de dikkatli olunması gerektiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi: "Firma adına, adresine, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihlerinin olup olmadığına bakılmalı."

(CİHAN)